Świąteczna beza Lary Gessler

Beza świąteczna – spód

4 białka w temperaturze pokojowej




  • 250 g cukru

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego



Nagrzewamy piekarnik do 120°C bez termoobiegu. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać przesiany cukier puder. Miksować do powstania bardzo sztywnej, błyszczącej masy. Dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, po czym miksować jeszcze kilka minut. Pianę rozsmarować na pergaminie wstawić do piekarnika.

Po około 30 minutach (lub wcześniej by beza pozostała biała) zmniejszyć temperaturę do 100° i pozostawić bezy na około 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem do bezy:

  • Amaretto 50 ml
  • 300 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • Śmietana 36% 200 ml
  • Powidła śliwkowe 150 g
  • Czekolada deserowa 100 g
  • Cukier puder 100 g
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Cynamon

Twaróg mieszamy mikserem z Amaretto i otartą skórką z pomarańczy. Przesiany cukier puder łączymy ze śmietaną i ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy delikatnie masę twarogową z bitą śmietaną i odstawiamy do lodówki. Jeden spód bezy kładziemy płaską częścią do góry i smarujemy ją powidłami śliwkowymi, następnie częścią czekolady. Następnie wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Oblewamy czekoladą, posypujemy cynamonem i dekorujemy.

Najlepiej smakuje po godzinie w lodówce!


Współpraca