Świąteczna beza Lary Gessler
Beza świąteczna – spód
4 białka w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
Nagrzewamy piekarnik do 120°C bez termoobiegu. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać przesiany cukier puder. Miksować do powstania bardzo sztywnej, błyszczącej masy. Dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, po czym miksować jeszcze kilka minut. Pianę rozsmarować na pergaminie wstawić do piekarnika.
Po około 30 minutach (lub wcześniej by beza pozostała biała) zmniejszyć temperaturę do 100° i pozostawić bezy na około 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem do bezy:
- Amaretto 50 ml
- 300 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- Śmietana 36% 200 ml
- Powidła śliwkowe 150 g
- Czekolada deserowa 100 g
- Cukier puder 100 g
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
- Cynamon
Twaróg mieszamy mikserem z Amaretto i otartą skórką z pomarańczy. Przesiany cukier puder łączymy ze śmietaną i ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy delikatnie masę twarogową z bitą śmietaną i odstawiamy do lodówki. Jeden spód bezy kładziemy płaską częścią do góry i smarujemy ją powidłami śliwkowymi, następnie częścią czekolady. Następnie wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Oblewamy czekoladą, posypujemy cynamonem i dekorujemy.
Najlepiej smakuje po godzinie w lodówce!