Szkolenie ZPPM pt.: „Technologiczne aspekty zrównoważenia produkcji mleka i żywca bydlęcego“

9 maja 2024 r., w Centrum Konferencyjnym „Zielna” przy ul. Zielnej 37 w Warszawie odbyło się Szkolenie zorganizowane przez Związek Polskich Producentów Mleka. Było to pierwsze z cyklu dziewięciu szkoleń dedykowanych producentom i przetwórcom mleka w ramach realizowanego przez ZPPM zadania pt. „Szkolenia – zrównoważony rozwój 2024”.

Przyjęcie przez UE strategii „Zielony ład”, „Od pola do stołu”, „Bioróżnorodności” oraz innych wymogów w zakresie zrównoważonego rozwoju (raportowanie pozafinansowe – ESG), jak też przepisów w zakresie gospodarki opakowaniami  (zarówno na poziomie UE i krajowym) oznacza duże zmiany w rolnictwie, produkcji i konsumpcji żywności, na które branża mleczarska nie jest przygotowana, co stanowi ryzyko dla rynku mleczarskiego w Polsce – jego konkurencyjności, rentowności, rosnących kosztów produkcji, spadku  popytu, wzrostu cen produktów mlecznych.

Na szkoleniu, które poprowadził dr Jerzy Próchnicki, współzałożyciel i Członek Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności, były poruszone tematy globalnej inicjatywy w kierunku zrównoważenia rolnictwa, rolnictwa regeneratywnego, dobrostanu zwierząt i etyki w produkcji mleka i mięsa wołowego oraz wpływu na środowisko i jakość powietrza.
 
dr Jerzy Próchnicki, współzałożyciel i Członek Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności
Szkolenie ZPPM pt.: "Technologiczne aspekty zrównoważenia produkcji mleka i żywca bydlęcego“
Szkolenie ZPPM pt.: "Technologiczne aspekty zrównoważenia produkcji mleka i żywca bydlęcego“
Szkolenie ZPPM pt.: "Technologiczne aspekty zrównoważenia produkcji mleka i żywca bydlęcego“
Szkolenie ZPPM pt.: "Technologiczne aspekty zrównoważenia produkcji mleka i żywca bydlęcego“

Współpraca