Twaróg sernikowy bez laktozy

Twaróg sernikowy bez laktozy jest najnowszą propozycją na rynek detaliczny, hurtowy i dla odbiorców HoReCa Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej JANA.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA wprowadza na rynek jako pierwsza twaróg sernikowy nowej generacji. Produkt pozbawiony jest laktozy, a – z uwagi na metodę wytwarzania (ultrafiltracja) – zawiera wszystkie białka mleka – prócz kazeiny również białka serwatkowe. Twaróg nie wymaga mielenia, co ułatwia zarówno w warunkach domowych, jak i cukierniach, wykonanie masy do wypieku sernika lub innych ciast z wykorzystaniem twarogu.
Zawiera w swoim składzie 10% tłuszczu mlecznego. To w zupełności wystarcza do wypieku wyśmienitego i pysznego sernika. W przepisie obniżono także dodatek cukru. Z tych dwóch powodów można mówić o dietetycznych walorach tak przygotowanego ciasta w porównaniu z klasycznymi recepturami.
Na dowód tego podajemy własny przepis na udany sernik JANA:
Składniki: opakowanie (1 kg) twarogu na sernik bez laktozy, 235 g cukru pudru, 6-7 jajek, 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier wanilinowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania masy twarogowej: żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia utrzeć do puszystości. Dodać twaróg na sernik, delikatnie mieszając do powstania gładkiej masy (bez ucierania). Z białek ubić pianę na sztywno. Połączyć ją delikatnie z masą twarogową. Wyłożyć na blachę z przygotowanym spodem z kruchego ciasta. Piec 80-90 minut w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza.”
(Informacja prasowa ŚSM JANA)