W pierwszym tygodniu czerwca wrosły ceny produktów mlecznych

19.06.2020 -

Na rynku krajowym w pierwszym tygodniu czerwca 2020 r. odnotowano wzrost cen towarowych artykułów mleczarskich. Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 1–7.06.2020r. masło w blokach zbywały po 12,68 zł/kg, o 4,1% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 2,1% drożej niż przed miesiącem.

Za masło konfekcjonowane płacono 15,01 zł/kg (3,00 zł za 200 gramową kostkę), o 0,2% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 1,0proc. więcej niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 23,1proc., a masło konfekcjonowane o 14,9%.

W pierwszym tygodniu czerwca 2020 r. za OMP płacono 8,79 zł/kg, o 1,0% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 5,5% więcej niż przed miesiącem.

Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 11,97 zł/kg i była o 0,3% wyższa niż w poprzednim notowaniu oraz o 1,1% wyższa niż w pierwszym tygodniu maja br. OMP było droższe niż przed rokiem o 8,0%, a PMP o 1,2% droższe.

W dniach 1–7.06.2020 r. krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali przeciętnie 13,21 zł/kg, o 0,6% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 4,6% mniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 13,24 zł/kg i była o 0,3% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 4,6% niższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 4,9%, a ser Gouda –o 3,3%

(19.06.2020 za portalspożywczy.pl/KOWR)


Współpraca