Właściwe prowadzenie procesu dojrzewania sera
Odpowiednie rozwiązania w zakresie dojrzewania nie tylko nadają serowi pożądany smak i wygląd, ale także mogą zoptymalizować proces produkcji. Dojrzewanie sera można przyspieszyć, aby produkt szybciej trafił na rynek lub spowolnić, aby ser mógł dłużej pozostać na półce. Choć jest to proces naturalny, sterowanie nim wymaga określonej wiedzy naukowej.
Przyspieszając dojrzewanie sera, producenci mogą zwiększyć swoją wydajność i zaoszczędzić na kosztach wytwarzania, optymalizując w ten sposób swoją rentowność. Nasze serie kultur DVS® LH i DVS® CR mogą skrócić czas dojrzewania sera kontynentalnego lub typu cheddar nawet o 25%!
Dla producentów tak zwanych serów miękkich, którzy chcą przedłużyć ich okres przydatności do spożycia, oferujemy wybrane serie kultur SWING®. Spowalniają one dojrzewanie sera, umożliwiając wydłużenie terminu przydatności do spożycia. Więcej czasu na dystrybucję oznacza większą elastyczność i możliwości eksportowe.
Pikantne, maślane czy orzechowe? Niebieski, zielony czy pomarańczowy? Nasze rozwiązania w zakresie prowadzenie procesu dojrzewania sera umożliwiają serowarom wytwarzanie sera w optymalnym dla nich tempie. Rozwiązania Chr. Hansen wspierają produkcję z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju.
(Informacja prasowa Chr. Hansen)