Włochy: Rośnie eksport serów, spada masła i serwatki w proszku

25.01.2016 -

W październiku eksport włoskich serów wzrósł o 6,5%, podczas gdy eksport masła spadł o 8,2%, a serwatki w proszku o 11,7%.



Zwraca uwagę wzrost eksportu serów w wiórkach i proszkach: +16,6%, dalej wzrost sera Gorgonzola (+14,0%), Grana Padano i Parmigiano Reggiano (+10,5%), Provolone (+6,6%), Asiago, Montasio, Ragusano, Caciocavallo (+5,9%). Spadł eksport serów Pecorino i Fiore Sardo (-30,0%).



Krajami, które w największym stopniu importowały włoskie sery Grana Padano i Parmigiano Reggiano są Niemcy (21%) i USA (16%). W przypadku serów Gorgonzola najwięcej zakupiły go firmy niemieckie (22%) i francuskie (21%).



(25.01.2016 za clal)



Współpraca