Wskaźnik światowych cen żywności FAO – minimalny wzrost

09.10.2015 -
Światowy wskaźnik cen żywności FAO we wrześniu 2015 r. był o 1 punkt wyższy od sierpniowego i wyniósł 156,3 punktów. Indeks ten był o 18,9% niższy od ubiegłorocznego.
Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zboża, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.
Indeks cen zbóż FAO miał we wrześniu 154,8 punktów i był prawie identyczny jak w sierpniu br., ale o 13,1% niższy niż przed rokiem. Na wysokość indeksu miały przede wszystkim wpływ: o 20% niższe od ubiegłorocznych ceny pszenicy, a także spadek światowej produkcji kukurydzy i stabilne ceny zbóż paszowych.
Indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł we wrześniu 134,2 punktów i był o 0,5% niższy od sierpniowego. Indeks ten był na najniższym poziomie od marca 2009 r. Na wysokość indeksu wpływ miał spadek cen oleju palmowego i sojowego i ich wysoka podaż, a także wzrost cen oleju rzepakowego i słonecznikowego.
Indeks cen produktów mlecznych FAO we wrześniu br. w porównaniu z sierpniem wzrósł o 6,8% do 142,3 punktów. Wpływ na wysokość indeksu miał wzrost cen mleka w proszku i stabilizacja cen innych produktów mleczarskich.
Indeks cen mięsa FAO we wrześniu wyniósł 170,5 punktów i w stosunku do sierpnia br. prawie nie zmienił się. Wpływ na jego wysokość miały przede wszystkim niższe ceny drobiu i pasz, a także wzrost cen wołowiny przy zwiększonym popycie i mniejszej podaży oraz stabilne ceny wieprzowiny.
Indeks cen cukru FAO, we wrześniu br. wzrósł o 5,2% do 168,4 punktów w porównaniu z sierpniem. Na jego wysokość miały wpływ negatywne zjawiska pogodowe w Brazylii, a także susza w Tajlandii.
(09.10.2015 za farmer.pl)