Wzrost wartości produktów mlecznych na aukcji GDT

Na odbywającej się 2 kwietnia 2024 roku 353 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +2,8% w stosunku do aukcji z dnia 19 marca 2024 roku. Średnia cena wyniosła 3558 USD/t.


Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost wartości oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1055 pkt., do poziomu 1084 pkt., co stanowi wzrost o +2,8% w stosunku do aukcji z 19 marca 2024 roku.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – ser Mozzarella. Ceny pięciu produktów wzrosły, a dwóch spadły – laktozy o -3,1% i maślanki w proszku o -0,5%. Najbardziej wzrosła cena sera Cheddar  o +4,1%. Spadła ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 18737 t, wobec 19655 t na poprzedniej aukcji.
 
Ceny prezentują się następująco:
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +2,3%, cena – 6934 USD/t;
  • Masło – wzrost o +3,1%, cena – 6592 USD/t;
  • Maślanka w proszku – spadek o -0,5%, cena –  2496 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +4,1%, cena – 4340 USD/t;
  • Laktoza – spadek o -3,1%, cena – 753 USD/t;
  • Ser Mozzarella – nie był oferowany,
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +1,4%, cena – 2550 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +3,4%, cena – 3246 USD/t;
Kolejna 354 aukcja GDT odbędzie się 16 kwietnia 2024 roku.

Współpraca