Znamy wyniki plebiscytu gości Restaurant Week. Oto najlepsze restauracje w kraju!

Rekordowe 135 tysięcy Gości Restaurant Week spotkało się przy wspólnym stole w tegorocznej edycji Festiwalu. Po wizycie w jednej z ponad 400 restauracji w kraju mieli szansę na ocenienie dania, obsługi i atmosfery w ramach największego Plebiscytu restauracyjnego w Polsce. Jak kształtują się wyniki? W klasyfikacji ogólnej na podium znalazły się kolejno restauracje Fellini (Gdańsk), Forum Kulinarne (Wrocław) i Wina Dajcie (Rzeszów).

Plebiscyt Gości Restaurant Week jest największym plebiscytem restauracyjnym w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz Goście – aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Mogli oceniać restauracje w kilku kategoriach – przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. Wybrany został też najlepszy debiut oraz najpopularniejsza restauracja. W tej najbardziej obiektywnej platformie oceny restauracji w Polsce nagrody i wyróżnienia otrzymało ponad 100 restauracji. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została gdańska restauracja Fellini. Na drugim miejscu znalazło się wrocławskie Forum Kulinarne, a trzecie miejsce na podium zajęło rzeszowskie Wina Dajcie.

Oprócz uznania ze strony Gości restauracje otrzymają również atrakcyjne nagrody. Fundatorami nagród są firmy: Bon Vivant Advisory, Fine Dine, Wirtualna Polska, Food Service, Oui Chef, Nowości Gastronomiczne, K-Mag.pl, Sznyt, e-restauracja.com, Going App oraz Money.pl.

Oto ranking najlepszych restauracji w Polsce oraz w poszczególnych regionach:

Wyniki ogólnopolskie:

I miejsce w Polsce: Fellini (Gdańsk)

Nagroda: Voucher 5400 zł na audyt przedsiębiorstwa od Bon Vivant Advisory | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service

II miejsce w Polsce: Forum Kulinarne (Wrocław)

Nagroda: Publikacja na WP Kuchnia | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service

III miejsce w Polsce: Wina Dajcie (Rzeszów)

NAGRODA: Publikacja w Food Service i ouichef.pl | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service

Najlepsza przystawka w Polsce: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel & SPA****) (Łódź)

Nagroda: Publikacja w Nowościach Gastronomicznych | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service

Najlepsze danie główne w Polsce: Ważne Miejsce (Katowice)

Nagroda: Publikacja na k-mag.pl | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service

Najlepszy deser w Polsce: Palmyra (Szczecin)

Nagroda: Publikacja na Sznyt.pl | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service

Najlepsza atmosfera w Polsce: Concordia Taste Wrocław (Wrocław)

NAGRODA: Publikacja na e-restauracja.com | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service

Najlepsza obsługa w Polsce: Hewelke Restaurant & Bakery (Gdańsk)

Nagroda: 5 dwuosobowych zaproszeń na wiosenny Restaurant Week 2023 i rabat 50% na prowizję od RestaurantClub | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service

Najlepszy debiut w Polsce: La Forchetta na nowo (Kraków)

Nagroda: Publikacja na Going.pl | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service

Najpopularniejsza restauracja w Polsce: Patio – Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)

Nagroda: Publikacja w Money.pl | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service

Wyniki regionalne

Białystok

I miejsce: Koku Sushi Antoniuk

II miejsce: Kwestia Czasu

III miejsce: Talerz Smaku

Najlepsza przystawka: Kwestia Czasu

Najlepsze danie główne: Koku Sushi Antoniuk

Najlepszy deser: Koku Sushi Antoniuk

Najlepsza atmosfera: Świętojańska 21

Najlepsza obsługa: Oranżeria w Hotelu Branicki

Najlepszy debiut: Bona Me w Hotelu Mercure

Najpopularniejsza restauracja: Kwestia Czasu

Częstochowa

I miejsce: Kredens

II miejsce: Gospoda Kwaśnica

III miejsce: ArcheVita

Najlepsza przystawka: Kredens

Najlepsze danie główne: Kredens

Najlepszy deser: Gospoda Kwaśnica

Najlepsza atmosfera: Kredens

Najlepsza obsługa: Ecru Restaurant & Caffe

Najlepszy debiut: ArcheVita

Najpopularniejsza restauracja: Gospoda Złoty Garniec

Kraków

I miejsce: La Forchetta na nowo

II miejsce: Garnish Food & Wine

III miejsce: Esterante

Najlepsza przystawka: Kluska na Placu

Najlepsze danie główne: La Forchetta na nowo

Najlepszy deser: Garnish Food & Wine

Najlepsza atmosfera: Halicka Eatery & Bar

Najlepsza obsługa: William Rabbit & Co – Magic Spot

Najlepszy debiut: La Forchetta na nowo

Najpopularniejsza restauracja: Brasserie Olympique

Lublin

I miejsce: Matsu Sushi

II miejsce: Małe Indie

III miejsce: Sweet & Spicy Restauracja Indyjska

Najlepsza przystawka: Matsu Sushi

Najlepsze danie główne: Małe Indie

Najlepszy deser: Perłowa Pijalnia Piwa

Najlepsza atmosfera: Locomotiva

Najlepsza obsługa: MOJO Kuchnia & Przyjaciele

Najlepszy debiut: Matsu Sushi

Najpopularniejsza restauracja: Mercure

Łódź

I miejsce: Ramki Restauracja

II miejsce: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)

III miejsce: Ryby & Owce

Najlepsza przystawka: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)

Najlepsze danie główne: Gỗ by Ha Long

Najlepszy deser: Ramki Restauracja

Najlepsza atmosfera: Bagatela Restauracja (Hotel Kolumna Park***)

Najlepsza obsługa: Ryby & Owce

Najlepszy debiut: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)

Najpopularniejsza restauracja: Ramki Restauracja

Poznań

I miejsce: Cztery Pory Roku

II miejsce: Restauracja Nadzieja

III miejsce: Hotel Platinum & Restauracja Enjoy

Najlepsza przystawka: Cztery Pory Roku

Najlepsze danie główne: Restauracja Nadzieja

Najlepszy deser: M. Mielnik Restauracja

Najlepsza atmosfera: Cztery Pory Roku

Najlepsza obsługa: Dram Bar: Coffee / Kitchen / Cocktails

Najlepszy debiut: Restauracja Nadzieja

Najpopularniejsza restauracja: Cztery Pory Roku

Radom

I miejsce: Restauracja Prowincja (Przysucha)

II miejsce: Pasja

III miejsce: Kraft Bistro

Najlepsza przystawka: Kraft Bistro

Najlepsze danie główne: Restauracja Prowincja (Przysucha)

Najlepszy deser: PaTaThai

Najlepsza atmosfera: Pasja

Najlepsza obsługa: Bonito Sushi & Asian Food

Najpopularniejsza restauracja: Kraft Bistro

Rzeszów

I miejsce: Wina Dajcie

II miejsce: Patio – Grand Hotel Rzeszów

III miejsce: Stary Browar Rzeszowski

Najlepsza przystawka: Okovita

Najlepsze danie główne: Stary Browar Rzeszowski

Najlepszy deser: Wina Dajcie

Najlepsza atmosfera: Patio – Grand Hotel Rzeszów

Najlepsza obsługa: Wina Dajcie

Najlepszy debiut: Okovita

Najpopularniejsza restauracja: Patio – Grand Hotel Rzeszów

Silesia

I miejsce: Ważne Miejsce (Katowice)

II miejsce: Chopina 5 (Bielsko-Biała)

III miejsce: SZTOS – resto & music & bar (Sosnowiec)

Najlepsza przystawka: Winestone (Katowice)

Najlepsze danie główne: Ważne Miejsce (Katowice)

Najlepszy deser: Momento di Felicita (Siemianowice Śląskie)

Najlepsza atmosfera: Ważne Miejsce (Katowice)

Najlepsza obsługa: Food & Ball by Arkadiusz Milik (Katowice)

Najlepszy debiut: SZTOS – resto & music & bar (Sosnowiec)

Najpopularniejsza restauracja: Ważne Miejsce (Katowice)

Szczecin

I miejsce: Palmyra

II miejsce: Sushi & Pizza House

III miejsce: Boskie Ciao

Najlepsza przystawka: Sushi & Pizza House

Najlepsze danie główne: Boskie Ciao

Najlepszy deser: Palmyra

Najlepsza atmosfera: VA BANQUE

Najlepsza obsługa: Przełomy Bistro Kafe

Najlepszy debiut: Sushi & Pizza House

Najpopularniejsza restauracja: Chief by the Kitchen

Trójmiasto

I miejsce: Fellini (Gdańsk)

II miejsce: Endi Wine House

III miejsce: Hewelke Restaurant & Bakery

Najlepsza przystawka: Fellini (Gdańsk)

Najlepsze danie główne: Endi Wine House

Najlepszy deser: Pelican (Sopot)

Najlepsza atmosfera: Luis Mexicantina

Najlepsza obsługa: Hewelke Restaurant & Bakery

Najlepszy debiut: Hewelke Restaurant & Bakery

Najpopularniejsza restauracja: Spożywczy Food & Drinks (Gdańsk)

Warmia i Mazury

I miejsce: Rukola

II miejsce: Browar Chmury (Giżycko)

III miejsce: Prosta 38 (Olsztyn)

Najlepsza przystawka: Hotel Pirat (Olsztyn)

Najlepsze danie główne: Rukola

Najlepszy deser: Prosta 38 (Olsztyn)

Najlepsza atmosfera: Browar Chmury (Giżycko)

Najlepsza obsługa: Imbirowy Sad

Najlepszy debiut: Tafla

Najpopularniejsza restauracja: Prosta 38 (Olsztyn)

Warszawa

I miejsce: HOŻA Argentine Steakhouse

II miejsce: Żywa Kuchnia

III miejsce: LAS – Lokalna Atrakcja Stolicy

Najlepsza przystawka: Port Royal MINI

Najlepsze danie główne: Żywa Kuchnia

Najlepszy deser: Mozaika Restauracja

Najlepsza atmosfera: ORZO Powiśle

Najlepsza obsługa: Szara Eminencja x Piaseczno

Najlepszy debiut: Der Elefant

Najpopularniejsza restauracja: Wolna Europa

Wrocław

I miejsce: Forum Kulinarne

II miejsce: Cimone

III miejsce: Piwnica Świdnicka

Najlepsza przystawka: Forum Kulinarne

Najlepsze danie główne: Piwnica Świdnicka

Najlepszy deser: Cimone

Najlepsza atmosfera: Concordia Taste Wrocław

Najlepsza obsługa: Forum Kulinarne

Najlepszy debiut: Korill180

Najpopularniejsza restauracja: Piwnica Świdnicka

(Informacja Restaurant Week)


Współpraca