Znamy wyniki plebiscytu gości Restaurant Week. Oto najlepsze restauracje w kraju!
Rekordowe 135 tysięcy Gości Restaurant Week spotkało się przy wspólnym stole w tegorocznej edycji Festiwalu. Po wizycie w jednej z ponad 400 restauracji w kraju mieli szansę na ocenienie dania, obsługi i atmosfery w ramach największego Plebiscytu restauracyjnego w Polsce. Jak kształtują się wyniki? W klasyfikacji ogólnej na podium znalazły się kolejno restauracje Fellini (Gdańsk), Forum Kulinarne (Wrocław) i Wina Dajcie (Rzeszów).
Plebiscyt Gości Restaurant Week jest największym plebiscytem restauracyjnym w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz Goście – aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Mogli oceniać restauracje w kilku kategoriach – przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. Wybrany został też najlepszy debiut oraz najpopularniejsza restauracja. W tej najbardziej obiektywnej platformie oceny restauracji w Polsce nagrody i wyróżnienia otrzymało ponad 100 restauracji. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została gdańska restauracja Fellini. Na drugim miejscu znalazło się wrocławskie Forum Kulinarne, a trzecie miejsce na podium zajęło rzeszowskie Wina Dajcie.
Oprócz uznania ze strony Gości restauracje otrzymają również atrakcyjne nagrody. Fundatorami nagród są firmy: Bon Vivant Advisory, Fine Dine, Wirtualna Polska, Food Service, Oui Chef, Nowości Gastronomiczne, K-Mag.pl, Sznyt, e-restauracja.com, Going App oraz Money.pl.
Oto ranking najlepszych restauracji w Polsce oraz w poszczególnych regionach:
Wyniki ogólnopolskie:
I miejsce w Polsce: Fellini (Gdańsk)
Nagroda: Voucher 5400 zł na audyt przedsiębiorstwa od Bon Vivant Advisory | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service
II miejsce w Polsce: Forum Kulinarne (Wrocław)
Nagroda: Publikacja na WP Kuchnia | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service
III miejsce w Polsce: Wina Dajcie (Rzeszów)
NAGRODA: Publikacja w Food Service i ouichef.pl | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service
Najlepsza przystawka w Polsce: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel & SPA****) (Łódź)
Nagroda: Publikacja w Nowościach Gastronomicznych | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service
Najlepsze danie główne w Polsce: Ważne Miejsce (Katowice)
Nagroda: Publikacja na k-mag.pl | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service
Najlepszy deser w Polsce: Palmyra (Szczecin)
Nagroda: Publikacja na Sznyt.pl | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service
Najlepsza atmosfera w Polsce: Concordia Taste Wrocław (Wrocław)
NAGRODA: Publikacja na e-restauracja.com | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service
Najlepsza obsługa w Polsce: Hewelke Restaurant & Bakery (Gdańsk)
Nagroda: 5 dwuosobowych zaproszeń na wiosenny Restaurant Week 2023 i rabat 50% na prowizję od RestaurantClub | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service
Najlepszy debiut w Polsce: La Forchetta na nowo (Kraków)
Nagroda: Publikacja na Going.pl | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service
Najpopularniejsza restauracja w Polsce: Patio – Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)
Nagroda: Publikacja w Money.pl | Zestaw talerzy festiwalowych od Fine Dine | Półroczna prenumerata Food Service
Wyniki regionalne
Białystok
I miejsce: Koku Sushi Antoniuk
II miejsce: Kwestia Czasu
III miejsce: Talerz Smaku
Najlepsza przystawka: Kwestia Czasu
Najlepsze danie główne: Koku Sushi Antoniuk
Najlepszy deser: Koku Sushi Antoniuk
Najlepsza atmosfera: Świętojańska 21
Najlepsza obsługa: Oranżeria w Hotelu Branicki
Najlepszy debiut: Bona Me w Hotelu Mercure
Najpopularniejsza restauracja: Kwestia Czasu
Częstochowa
I miejsce: Kredens
II miejsce: Gospoda Kwaśnica
III miejsce: ArcheVita
Najlepsza przystawka: Kredens
Najlepsze danie główne: Kredens
Najlepszy deser: Gospoda Kwaśnica
Najlepsza atmosfera: Kredens
Najlepsza obsługa: Ecru Restaurant & Caffe
Najlepszy debiut: ArcheVita
Najpopularniejsza restauracja: Gospoda Złoty Garniec
Kraków
I miejsce: La Forchetta na nowo
II miejsce: Garnish Food & Wine
III miejsce: Esterante
Najlepsza przystawka: Kluska na Placu
Najlepsze danie główne: La Forchetta na nowo
Najlepszy deser: Garnish Food & Wine
Najlepsza atmosfera: Halicka Eatery & Bar
Najlepsza obsługa: William Rabbit & Co – Magic Spot
Najlepszy debiut: La Forchetta na nowo
Najpopularniejsza restauracja: Brasserie Olympique
Lublin
I miejsce: Matsu Sushi
II miejsce: Małe Indie
III miejsce: Sweet & Spicy Restauracja Indyjska
Najlepsza przystawka: Matsu Sushi
Najlepsze danie główne: Małe Indie
Najlepszy deser: Perłowa Pijalnia Piwa
Najlepsza atmosfera: Locomotiva
Najlepsza obsługa: MOJO Kuchnia & Przyjaciele
Najlepszy debiut: Matsu Sushi
Najpopularniejsza restauracja: Mercure
Łódź
I miejsce: Ramki Restauracja
II miejsce: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)
III miejsce: Ryby & Owce
Najlepsza przystawka: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)
Najlepsze danie główne: Gỗ by Ha Long
Najlepszy deser: Ramki Restauracja
Najlepsza atmosfera: Bagatela Restauracja (Hotel Kolumna Park***)
Najlepsza obsługa: Ryby & Owce
Najlepszy debiut: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)
Najpopularniejsza restauracja: Ramki Restauracja
Poznań
I miejsce: Cztery Pory Roku
II miejsce: Restauracja Nadzieja
III miejsce: Hotel Platinum & Restauracja Enjoy
Najlepsza przystawka: Cztery Pory Roku
Najlepsze danie główne: Restauracja Nadzieja
Najlepszy deser: M. Mielnik Restauracja
Najlepsza atmosfera: Cztery Pory Roku
Najlepsza obsługa: Dram Bar: Coffee / Kitchen / Cocktails
Najlepszy debiut: Restauracja Nadzieja
Najpopularniejsza restauracja: Cztery Pory Roku
Radom
I miejsce: Restauracja Prowincja (Przysucha)
II miejsce: Pasja
III miejsce: Kraft Bistro
Najlepsza przystawka: Kraft Bistro
Najlepsze danie główne: Restauracja Prowincja (Przysucha)
Najlepszy deser: PaTaThai
Najlepsza atmosfera: Pasja
Najlepsza obsługa: Bonito Sushi & Asian Food
Najpopularniejsza restauracja: Kraft Bistro
Rzeszów
I miejsce: Wina Dajcie
II miejsce: Patio – Grand Hotel Rzeszów
III miejsce: Stary Browar Rzeszowski
Najlepsza przystawka: Okovita
Najlepsze danie główne: Stary Browar Rzeszowski
Najlepszy deser: Wina Dajcie
Najlepsza atmosfera: Patio – Grand Hotel Rzeszów
Najlepsza obsługa: Wina Dajcie
Najlepszy debiut: Okovita
Najpopularniejsza restauracja: Patio – Grand Hotel Rzeszów
Silesia
I miejsce: Ważne Miejsce (Katowice)
II miejsce: Chopina 5 (Bielsko-Biała)
III miejsce: SZTOS – resto & music & bar (Sosnowiec)
Najlepsza przystawka: Winestone (Katowice)
Najlepsze danie główne: Ważne Miejsce (Katowice)
Najlepszy deser: Momento di Felicita (Siemianowice Śląskie)
Najlepsza atmosfera: Ważne Miejsce (Katowice)
Najlepsza obsługa: Food & Ball by Arkadiusz Milik (Katowice)
Najlepszy debiut: SZTOS – resto & music & bar (Sosnowiec)
Najpopularniejsza restauracja: Ważne Miejsce (Katowice)
Szczecin
I miejsce: Palmyra
II miejsce: Sushi & Pizza House
III miejsce: Boskie Ciao
Najlepsza przystawka: Sushi & Pizza House
Najlepsze danie główne: Boskie Ciao
Najlepszy deser: Palmyra
Najlepsza atmosfera: VA BANQUE
Najlepsza obsługa: Przełomy Bistro Kafe
Najlepszy debiut: Sushi & Pizza House
Najpopularniejsza restauracja: Chief by the Kitchen
Trójmiasto
I miejsce: Fellini (Gdańsk)
II miejsce: Endi Wine House
III miejsce: Hewelke Restaurant & Bakery
Najlepsza przystawka: Fellini (Gdańsk)
Najlepsze danie główne: Endi Wine House
Najlepszy deser: Pelican (Sopot)
Najlepsza atmosfera: Luis Mexicantina
Najlepsza obsługa: Hewelke Restaurant & Bakery
Najlepszy debiut: Hewelke Restaurant & Bakery
Najpopularniejsza restauracja: Spożywczy Food & Drinks (Gdańsk)
Warmia i Mazury
I miejsce: Rukola
II miejsce: Browar Chmury (Giżycko)
III miejsce: Prosta 38 (Olsztyn)
Najlepsza przystawka: Hotel Pirat (Olsztyn)
Najlepsze danie główne: Rukola
Najlepszy deser: Prosta 38 (Olsztyn)
Najlepsza atmosfera: Browar Chmury (Giżycko)
Najlepsza obsługa: Imbirowy Sad
Najlepszy debiut: Tafla
Najpopularniejsza restauracja: Prosta 38 (Olsztyn)
Warszawa
I miejsce: HOŻA Argentine Steakhouse
II miejsce: Żywa Kuchnia
III miejsce: LAS – Lokalna Atrakcja Stolicy
Najlepsza przystawka: Port Royal MINI
Najlepsze danie główne: Żywa Kuchnia
Najlepszy deser: Mozaika Restauracja
Najlepsza atmosfera: ORZO Powiśle
Najlepsza obsługa: Szara Eminencja x Piaseczno
Najlepszy debiut: Der Elefant
Najpopularniejsza restauracja: Wolna Europa
Wrocław
I miejsce: Forum Kulinarne
II miejsce: Cimone
III miejsce: Piwnica Świdnicka
Najlepsza przystawka: Forum Kulinarne
Najlepsze danie główne: Piwnica Świdnicka
Najlepszy deser: Cimone
Najlepsza atmosfera: Concordia Taste Wrocław
Najlepsza obsługa: Forum Kulinarne
Najlepszy debiut: Korill180
Najpopularniejsza restauracja: Piwnica Świdnicka
(Informacja Restaurant Week)