Zrównoważoność a Europejski Zielony Ład

Europejski Zielony Ład stanowi obecnie główną strategię Unii Europejskiej na rzecz wzrostu, obejmującą także wyzwania wynikające ze zmian klimatu oraz wpływu na środowisko naturalne. Jednym z kluczowych aspektów tej koncepcji jest transformacja w stronę zrównoważonego rozwoju, która zdaniem pomysłodawców ma zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe dla ludzi oraz zabezpieczyć gospodarki mieszkańców UE przed wystąpieniem nagłych sytuacji, co ma kluczowe znaczenie w kontekście globalnych wyzwań naszych czasów.

– Z kwestiami związanymi ze zrównoważonym rozwojem wiąże się zmieniające się otoczenie prawne. Następuje ono właściwie we wszystkich obszarach działalności. W dniu 31 lipca Komisja Europejska opublikowała, uprzednio przyjęte Europejskie Standardy Raportowania Zrównoważonego Rozwoju. Ich charakter jest ambitny i rygorystyczny w obszarze komunikowania działalności. Stanowić mają one również narzędzie, które służy do uzyskiwania finansowania na realizację projektów wpisujących się w europejski Zielony Ład. Zawierają one, oprócz zagadnień środowiskowych, również elementy związane z zarządzaniem wpływem na klimat, różnorodność biologiczną oraz stosunkiem do społeczności tej dalszej, jak i bliższej przedsiębiorstwu – mówi Artur Puławski – ekspert branży mleczarskiej.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom branży mleczarskiej Polska Izba Mleka realizuje projekt pt. „Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka”, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka, którego celem jest poszerzenie wiedzy przetwórców i producentów mleka o zmianach w regulacjach mówiących o zrównoważonym rolnictwie oraz o tym, jak się do nich przygotować i jak powinno wyglądać ich raportowanie.

– Wymogi, które już w przyszłym roku będą musiały wdrażać w pierwszej kolejności duże przedsiębiorstwa mleczarskie, Komisja Europejska podzieliła na 12 obszarów. Dwa z nich mają charakter ogólny, pięć dotyczy środowiska, kolejne cztery skupiają się na kwestiach społecznych. Ostatni z nich dotyczy kwestii zarządzania przedsiębiorstwem. Ze względu na szeroki charakter działalności, jaki prowadzi branża mleczarska, wszystkie wymienione obszary będą jej dotyczyć. Już teraz należy pochylić się nad nimi, ponieważ ich wdrożenie wymaga nawet zmian organizacyjnych w przedsiębiorstwie – dodaje Artur Puławski.

(Informacja Polskiej Izby Mleka)


Współpraca