Białka mleka pomogą zwalczać koronawirusa?
23.03.2021 -
Jak poinformowała nowozelandzka firma Quantec, zlecone przez nią badania wykazały, że kompleks białkowy uzyskany ze świeżego pasteryzowanego mleka (IDP) skutecznie chroni komórki przed COVID-19 i łagodzi objawy choroby.
Badania nowozelandzkiego producenta farmaceutycznego Quantec wykazały, że kompleks białkowy uzyskany ze świeżego pasteryzowanego mleka krowiego może chronić komórki organizmu przed Covid-19 oraz zmniejszyć nasilenie objawów choroby.
Zgodnie z oświadczeniem firmy, opatentowane białko immunologiczne (IDP) ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne.
Jak stwierdził dyrektor generalny Quantec, Raewyn McPhillips, wyniki badań sugerują, że IDP może odegrać ważną rolę w globalnej walce z ewoluującym wirusem.
– Poprzednie badania wykazały, że IDP działa jak bariera i wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu jest skuteczny przeciwko grypie i opryszczce pospolitej – powiedział dyrektor McPhillips cytowany przez proplanta.de– Teraz może też pomóc w walce z COVID-19 – dodał.
Firma zleciła badanie w niezależnym laboratorium w USA, które potwierdziło, że IDP chroni komórki przed koronawirusami oraz pomaga zmniejszyć nasilenie objawów.
– Ten wynik potwierdza inne zlecone przez nas testy, które pokazują skuteczność naturalnych białek IDP w hamowaniu patogenów i we wspieraniu układu odpornościowego organizmu – powiedział założyciel Quantec, dr Rod Claycomb.
Jak wyjaśnił dr Rod Claycomb, IDP to naturalny kompleks białek mleka, który zawiera ponad 50 bioaktywnych białek mających właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu IDP jest znacznie skuteczniejsze niż jego poszczególne części składowe, jak czysta laktoferyna czy laktoperoksydaza.
Firma planuje przeprowadzić badania kliniczne IDP w celu opracowania serii produktów zdrowotnych dla konsumentów.
(23.03.2021 za farmer.pl)