„To alternatywa dla tradycyjnego nabiału". Gigant branży mleczarskiej inwestuje w wegańskie sery
Hochland Group nawiązała współpracę z belgijsko-holenderskim start-upem Those Vegan Cowboys , a jej efektem ma być przetestowanie wegańskiej kazeiny używanej do produkcji wyrobów mlecznych i wytwarzanie tych artykułów spożywczych na szeroką skalę – informuje portal Retail Detail.
Hochland będzie produkował wegańskie sery na masową skalę?W 2023 roku firma Those Vegan Cowboys opracowała metodę wytwarzania wegańskiej kazeiny. To najbardziej obszerna grupa białek mleka, która jest wykorzystywana w procesie produkcji serów i odpowiada m.in. za ich konsystencję
Start up wspólnie z koncernem Hochland przetestuje kazeinę drobnoustrojową w serach półtwardych i twardych. Ten sprawdzian to pierwszy etap przygotowań do produkcji wegańskich serów na dużą skalę.
Niemiecki gigant branży mleczarskiej wypuszcza rocznie na rynek ponad 400 000 ton sera i wypracowuje obroty wynoszące 2,25 miliarda euro. Jest pierwszym dużym producentem tego popularnego artykułu mlecznego, który zaczął stosować kazeinę mikrobiologiczną – czytamy w tekście na portalu Retail Detail.
Ta metoda fermentacji jest bardzo precyzyjna i stanowi innowacyjne rozwiązanie umożliwiające wyżywienie rosnącej populacji świata. To również zrównoważona alternatywa dla nabiału wytwarzanego w sposób tradycyjny – przekonują przedstawiciele niemieckiego przedsiębiorstwa.
Do wyprodukowania kazeiny mikrobiologicznej zużywa się pięć razy mniej wody niż w przypadku jej odzwierzęcego odpowiednika. Ponadto w procesie wytwarzania nie wykorzystuje się metanu, a emisja CO2 jest o 80% mniejsza niż w trakcie produkcji zwykłych wyrobów mlecznych.
Dodatkowo w wegańskim serze wykorzystującym ten rodzaj kazeiny tłuszcze nasycone i laktoza zostały zastąpione roślinnymi składnikami.