Fuzja firm mleczarskich. Powstał nowy serowy gigant

Nowa firma, European Dairy Company, będzie miała łączny roczny obrót w wysokości około 500 mln euro (ok. 2,13 mld zł).

Nowy europejski gigant serowy utworzony poprzez fuzję Vache Bleue i FFP
Belgijskie przedsiębiorstwa mleczarskie Vache Bleue Group i Flanders Food Production (FFP) połączyły się. W rezultacie powstała nowa firma, European Dairy Company, której łączny roczny obrót wyniesie około 500 mln euro (526,2 mln dolarów).

Strony zasugerowały, że nowo utworzona firma będzie dużym europejskim graczem na rynku mleczarskim.
Firma Vache Bleue, której siedziba mieści się w Lillois, została założona w 1927 roku. Znana jest z takich marek, jak Vache Bleue, Dilea Zero Lactose i Valmartin, które są dystrybuowane na rynku krajowym i we Francji. Firma produkuje również sery w Niemczech i dostarcza produkty pod marką własną.


European Dairy Company - nowa firma na rynku
Firma FFP z siedzibą w Lommel, założona w 2003 r., zajmuje się krojeniem, tarciem i porcjowaniem sera oraz posiada „bogate doświadczenie" w zakresie produktów marek własnych.

W oświadczeniu Free Vroome, CEO Vache Bleue, powiedział:
„Łącząc siły, uzyskaliśmy silną pozycję na rynku mleczarskim. Daje to Vache Bleue Group dostęp do wiedzy fachowej i technologii FFP. Wykorzystamy synergię, zoptymalizujemy inwestycje i zbudujemy lepszą pozycję na wszystkich rynkach, nie tracąc z oczu naszych belgijskich korzeni".

Axel Van de Poel, dyrektor generalny FFP, dodał: 
„FFP może teraz polegać na własnej produkcji sera w Niemczech i wchodzić na nowe rynki dzięki produktom Vache Bleue Group. Łącząc nasze doświadczenie i skupiając się na wzroście, ekspansji rynkowej i innowacjach, oferujemy naszym zespołom najlepsze możliwości dalszego wspólnego rozwoju".
European Dairy Company będzie działać z istniejących lokalizacji stron w Belgii, Francji i Niemczech. Pracownicy i obecny zespół zarządzający zostaną zachowani. Firmy poinformowały, że w planach jest dalsza ekspansja, której celem jest zwiększenie zdolności produkcyjnych różnych zakładów.
 

Współpraca