Fuzja firm mleczarskich. Powstał nowy serowy gigant

Nowa firma, European Dairy Company, będzie miała łączny roczny obrót w wysokości około 500 mln euro (ok. 2,13 mld zł).
Nowy europejski gigant serowy utworzony poprzez fuzję Vache Bleue i FFP
Belgijskie przedsiębiorstwa mleczarskie Vache Bleue Group i Flanders Food Production (FFP) połączyły się. W rezultacie powstała nowa firma, European Dairy Company, której łączny roczny obrót wyniesie około 500 mln euro (526,2 mln dolarów).
Firma Vache Bleue, której siedziba mieści się w Lillois, została założona w 1927 roku. Znana jest z takich marek, jak Vache Bleue, Dilea Zero Lactose i Valmartin, które są dystrybuowane na rynku krajowym i we Francji. Firma produkuje również sery w Niemczech i dostarcza produkty pod marką własną.
European Dairy Company - nowa firma na rynku
Firma FFP z siedzibą w Lommel, założona w 2003 r., zajmuje się krojeniem, tarciem i porcjowaniem sera oraz posiada „bogate doświadczenie" w zakresie produktów marek własnych.
„Łącząc siły, uzyskaliśmy silną pozycję na rynku mleczarskim. Daje to Vache Bleue Group dostęp do wiedzy fachowej i technologii FFP. Wykorzystamy synergię, zoptymalizujemy inwestycje i zbudujemy lepszą pozycję na wszystkich rynkach, nie tracąc z oczu naszych belgijskich korzeni".
Axel Van de Poel, dyrektor generalny FFP, dodał:
„FFP może teraz polegać na własnej produkcji sera w Niemczech i wchodzić na nowe rynki dzięki produktom Vache Bleue Group. Łącząc nasze doświadczenie i skupiając się na wzroście, ekspansji rynkowej i innowacjach, oferujemy naszym zespołom najlepsze możliwości dalszego wspólnego rozwoju".European Dairy Company będzie działać z istniejących lokalizacji stron w Belgii, Francji i Niemczech. Pracownicy i obecny zespół zarządzający zostaną zachowani. Firmy poinformowały, że w planach jest dalsza ekspansja, której celem jest zwiększenie zdolności produkcyjnych różnych zakładów.