GDT EVENT 231/05.03.2019

06.03.2019 -

231 sesja na GDT przyniosła wzrost ogólnego indeksu cenowego o 3,3% do poziomu 3309 USD. Największy wzrost zanotowano na maślance w proszku, której cena wzrosła aż o 11% do poziomu 3480 USD/MT.



Wzrost indeksu cenowego o 6% zanotowały dwa produkty: ser cheddar, którego cena wzrosła do poziomu 3888 USD/MT, oraz pełne mleko w proszku, jego cena wzrosła do 3186 USD/MT. Masło osiągnęło cenę 4657 USD/MT – wzrost o 3,7%. Podobny wzrost zanotował też produkt pokrewny – AMF o 3,9%. Jego cena osiągnęła poziom 5837 USD/MT. Ostatnim już produktem, który podczas tej sesji zanotował wzrost, aczkolwiek niewielki, bo tylko o 0,6%, była laktoza, jej cena wyniosła 1009 USD/MT. Pozostałe produkty nabiałowe odnotowały spadek. Odtłuszczone mleko w proszku spadło o 4,3% do poziomu 2462 USD/MT. Cena kazeiny spadła o 0,1% i osiągnęła wartość 5649 USD/MT. Słodka serwatka w proszku nie znalazła nabywców zarówno podczas 231, jak i podczas poprzednich sesji.

231 sesja zgromadziła 176 kupujących, spośród których tylko 109 dokonało zakupów. Sesja miała 14 rund i trwała ponad dwie godziny. Sprzedano łącznie 23 930 ton produktów notowanych na GDT. W dniu 231 notowań na GDT było zarejestrowanych 516 kupujących z całego świata.

(06.03.2019 za Polish Dairy)


Współpraca