GDT EVENT 236/21.05.2019

22.05.2019 -

Ostatnia 236 sesja na GDT zakończyła się ujemnym 1,2% indeksem cenowym. Ceny trzech produktów nabiałowych zanotowały spadek, czterech wzrost, natomiast maślanka w proszku nie była oferowana, a słodka serwatka nie znalazła nabywców. Tendencją wzrostową charakteryzowały się: ser cheddar, kazeina, mleko odtłuszczone w proszku oraz laktoza.



Ser cheddar zanotował największy wzrost o 15,2% i jego cena wyniosła 4851 USD/MT. Duży wzrost o 5,1% odnotowała kazeina, której cena wyniosła 6916 USD/MT. Natomiast cena laktozy wzrosła o 0,6% do poziomu 893 USD/MT, podobnie odtłuszczone mleko w proszku, jego cena wzrosła o 0,5% do poziomu 2529 USD/MT. Warto dodać, że odtłuszczone mleko w proszku, jak i również pełne mleko w proszku, jak zawsze cieszyły się największym zainteresowaniem wśród kupujących.

Najmniejszy spadek odnotowano na AMF o 1,4% i jego cena wyniosła 6140 USD/MT, spadła również cena masła o 3,2% i osiągnęła wartość 5297 USD/MT. Ostatnim produktem nabiałowym, którego cena spadła o 2,1% było pełne mleko w proszku, jego cena wyniosła 3180 USD/MT.

Nietrudno zauważyć, że spadkiem cen zostały objęte produkty wysokotłuszczowe.

236 sesja zgromadziła 149 kupujących, spośród których tylko 100 dokonało zakupów. Sesja miała 20 rund i trwała ponad dwie godziny. Sprzedano łącznie 15,510 ton produktów notowanych na GDT. Na GDT zarejestrowanych jest 524 kupując

(22.05.2019 za Polish Dairy)

 


Współpraca