Izomery trans kwasów tłuszczowych – obowiązuje limit zawartości w środkach spożywczych
Od dnia 2 kwietnia 2021 r. po niemal 2-letnim okresie przejściowym zaczęło obowiązywać rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) 2019/649 z dnia 24 kwietnia 2019 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.
Rozporządzenie dotyczy przemysłowych tłuszczów trans (izomerów trans kwasów tłuszczowych) w środkach spożywczych:
- przeznaczonych dla konsumentów finalnych
- przeznaczonych do dostarczenia do handlu detalicznego
Przepis ten ustanowił limit zawartości przemysłowych izomerów trans w ww. środkach spożywczych wynoszący 2 g na 100 g tłuszczu. Limit ten nie dotyczy izomerów trans naturalnie występujących w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego.
Ponadto w komunikacji B2B przedsiębiorstwa muszą przekazywać informacje na temat ilości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności dostarczanej innym przedsiębiorstwom, jeżeli przekroczony zostanie limit 2 g w 100 g tłuszczu.
Definicje tłuszczu i tłuszczu trans (izomerów trans kwasów tłuszczowych) są zawarte w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011.
Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności jest weryfikowana przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
(Informacja prasowa PFPŻ ZP/IJHARS)