Kolejny wzrost cen na aukcji GDT

19.03.2019 -

Na odbywającej się 19 marca 2019 roku 232 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +1,9% w stosunku do aukcji z 5 marca 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3324 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1048 do poziomu 1068 pkt., co stanowi wzrost o +1,9% w stosunku do aukcji z 5 marca 2019 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i maślanka w proszku, a cena trzech spadła. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosły ceny: kazeiny podpuszczkowej – o +9,7% i masła – o +9,3%.

Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 21 713 t wobec 23 930 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -3,1%, cena – 5662 USD/t;
  • Masło – wzrost o +9,3%, cena – 5089 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o +3,9%, cena – 4036 USD/t;
  • Laktoza – spadek o -1,0%, cena – 1000 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +9,7%, cena – 6190 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -2,4%, cena – 2405 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +4,0%, cena – 3317 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 233 aukcja GDT odbędzie się 2 kwietnia 2019 roku.

(19.03.2019 za globaldairytrade.info)


Współpraca