Mleko acidofilne

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu wprowadza na rynek Mleko acidofilne o zawartości tłuszczu 2,5%. Jest to napój mleczny fermentowany, który możemy zaliczyć do stosunkowo nowej na rynku kategorii napojów o określonych właściwościach prozdrowotnych.



Mleko acidofilne zawiera kultury bakterii fermentacji mlekowej, które mają zdolność do zasiedlania przewodu pokarmowego człowieka, a ich probiotyczne działanie jest szeroko udokumentowane. Trzeba również dodać, że w wyniku fermentacji ulega rozłożeniu cukier mleczny, czyli laktoza. To oznacza, że osoby z nietolerancją laktozy mogą bezpiecznie spożywać mleko acidofilne bez obaw o samopoczucie. Mleko acidofilne ułatwia wchłanianie wapnia i innych składników mineralnych. Ma łagodnie kwaśny smak, który pobudza perystaltykę jelit oraz wydzielanie enzymów trawiennych w żołądku i trzustce. Mleko acidofilne polecamy m.in. po leczeniu antybiotykami, aby zregenerować florę bakteryjną jelit, ale warto też pamiętać o tym, że jego spożywanie łagodnie obniża poziom cholesterolu we krwi, łagodzi skutki wirusowego zapalenia wątroby, pobudza odporność organizmu.

Teraz dostępne w butelkach 400 g z nowoczesnym layoutem, który komunikuje naturalność produktu, funkcjonalność, dodatkowym atutem jest czysta etykieta – czyli brak jakichkolwiek substancji smakowych, barwiących, konserwujących.

(Informacja prasowa OSM Łowicz)


Współpraca