Niższa produkcja i eksport pełnotłustego mleka w proszku z UE w 2015 r.

02.08.2015 -
Po 5,4%, zwyżce produkcji PMP w 2014 roku, pierwszy kwartał 2015 roku przyniósł odwrócenie tej tendencji. Od stycznia do końca marca bieżącego roku w całej UE wytworzono o 15,3% mniej pełnotłustego mleka w proszku niż w analogicznym okresie minionego roku. Stało się tak w dużej mierze wskutek niemal 16,6% zniżki produkcji w Holandii, 12,2% w Niemczech, 3% we Francji oraz aż 38,7% zniżki produkcji w Belgii. Łącznie w krajach dawnej piętnastki w pierwszym kwartale bieżącego roku wyprodukowano o 15,3% PMP mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. W nowych państwach członkowskich odnotowano natomiast 12,3% zniżkę.

Pełnotłuste mleko w proszku było towarem mleczarskim, w eksporcie którego w 2014 roku odnotowano 5% wzrost. Tendencja ta nie utrzymała się w ciągu pierwszych 4 miesięcy bieżącego roku, kiedy to PMP razem z serami były towarami, których wywóz był mniejszy niż rok wcześniej. Spadek eksportu PMP jest dosyć dynamiczny i w okresie od stycznia do kwietnia 2014 r. wywóz osiągnął poziom 123,96 tys. ton (-10,4%), podczas gdy w podobnym okresie ubiegłego roku notowano 30% zwyżki. Najwięcej pełnego mleka w proszku wysyła się tradycyjnie z Holandii, gdzie eksport zmniejszył się o 6,7%. O 42,4% mniejsze ilości PMP wywożono w analizowanym okresie poza UE z Belgii (przed rokiem drugiego eksportera PMP z UE). Wywóz z Danii (obecnie drugiego eksportera PMP) zwiększył się natomiast o 4%. Zmalał eksport ze Szwecji (-2%), z Francji (-15%) i Irlandii -37%). Warto zwrócić uwagę na dosyć dynamiczną zwyżkę eksportu tego proszku poza UE z Niemiec, skąd w analizowanym okresie wywieziono 6,53 tys. ton PMP (o niemal 25% więcej niż w analogicznym okresie 2014 roku).
(02.08.2015 za FAMMU/FAPA)