Odtłuszczone mleko w proszku z największym wzrostem na Global Dairy Trade

1 kwietnia 2025 roku podczas 377 aukcji na internetowej platformie Global Dairy Trade, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano niewielki wzrost, ale też i spadek niektórych wartości produktów mleczarskich, oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1251 pkt., do poziomu 1265 pkt., co stanowi wzrost o 1,1% w stosunku do aukcji z 18 marca 2025 roku. Średnia cena wyniosła 4250 USD/t.

Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów, największy wzrost zanotowało odtłuszczone mleko w proszku (+5,9%). Wartość kolejnych dwóch produktów wzrosła a pięć produktów miało wartość spadkową.

Ceny prezentują się następująco:
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 2,3%, cena – 6705 USD/t;
  • Masło – spadek o 1,2%, cena – 7602 USD/t;
  • Maślanka w proszku – spadek o 5,6%, cena – 2807 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o 1,7%, cena – 5018 USD/t;
  • Laktoza – spadek o 2,6%, cena – 1132 USD/t;
  • Ser Mozzarella – spadek o 4,0%, cena – 4517 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 5,9%, cena – 2876 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o 0,1%, cena – 4062 USD/t;
Kolejna 378 aukcja GDT odbędzie się 15 kwietnia 2025 roku.

 

Współpraca