Pierwszy w Polsce certyfikat non GMO wg standardu VLOG

08.09.2017 -
Firma Hochland Polska w dniu 28 lipca 2017, na podstawie przeprowadzonego procesu certyfikacji obejmującego łańcuch dostaw, otrzymała pierwszy w sektorze mleczarskim w Polsce certyfikat na zgodność ze standardem VLOG.
Certyfikat VLOG dotyczy produktów pochodzenia zwierzęcego: jajek, mleka, mięsa. Ma również zastosowanie dla zbóż, warzyw i owoców. Jego posiadanie oznacza, że z procesu produkcyjnego firmy wyeliminowano wszystkie składniki, które mogą zawierać GMO. Produkty finalne są wolne od organizmów modyfikowanych genetycznie. Ponadto wykluczono również z cyklu karmienia zwierząt pasze, które mogą zawierać GMO.
Oczekiwania rynkowe na świecie w zakresie żywności modyfikowanej genetycznie stają się ostatnio coraz bardziej klarowne, a certyfikacja non GMO (w tym VLOG) – coraz bardziej popularna. W Polsce to właśnie firma Hochland „przeciera szlaki” w branży mleczarskiej.
VLOG został opracowany przez Niemieckie Stowarzyszenie Żywności bez Inżynierii Genetycznej (German Association Food without Genetic Engineering) – organizację, która od kilkunastu lat wyznacza standardy kontroli non GMO w łańcuchu produkcji żywności. Zastrzeżony znak VLOG jest w Niemczech bardzo czytelny – zawiera słowa „ohne Gentechnik” czyli „bez użycia technik genetycznych”. Certyfikat VLOG jest powszechnie stosowany, a wręcz wymagany przez największe niemieckie sieci handlowe (Edeka, Real, Lidl, Netto, tegut, Norma) oraz producentów żywności. Logo VLOG jest uznawane i coraz częściej rozpoznawane również poza granicami Niemiec, m.in. w Holandii, Danii, Francji oraz w Polsce. Łącznie, ponad 350 licencjonowanych producentów mięsa, mleka, mąki i miodu posiada już ten certyfikat, a oznaczenie VLOG znajduje się na ponad 2000 produktów.
(08.09.2017 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)