Poekstrakcyjna śruta sojowa – najlepsza pasza białkowa?

04.01.2016 -
Poekstrakcyjna śruta sojowa króluje wśród pasz białkowych dla bydła oraz innych zwierząt hodowlanych. Od jakiegoś czasu szuka się dla niej zamienników z powodu planowanych ograniczeń skarmiania pasz GMO oraz okresowych, wysokich cen śruty sojowej. Jednak ostatnie obniżki cen tej paszy spowodowały, że nie ma sobie równych.
Poekstrakcyjna śruta sojowa jest wysokobiałkową paszą, cenioną za korzystny skład aminokwasowy. Zawartość BO w 1 kg s.m. tej paszy wynosi, w zależności od przebiegu ekstrakcji tłuszczy w zakładach przetwórczych, od 45 do 55% Białko z poekstrakcyjnej śruty sojowej cechuje się wysoką zawartością lizyny oraz tryptofanu. Te cenne w żywieniu zwierząt aminokwasy są obecne w tej paszy w ilości, kolejno ok. 30 oraz ok. 6 g na 1 kg śruty. Ważną zaletą poekstrakcyjnej śruty sojowej jest wysoka zawartość białka by-pass, czyli peptydów nieulegających rozkładowi w żwaczu.
Z powodu planowanych zmian ustawodawstwa dotyczącego stosowania pasz GMO w żywieniu zwierząt hodowlanych oraz windowania cen poekstrakcyjnej śruty sojowej do ponad 2000 tys. zł/t rolnicy szukają alternatywnych źródeł komponentów białkowych w dawkach. Zakaz stosowania pasz z roślin transgenicznych jest jednak nadal przesuwany w czasie, a ceny poekstrakcyjnej śruty sojowej spadły ostatnio do ok. 1400 zł/t. Powoduje to, że pasza ta nie ma sobie równych.
(04.01.2016 za farmer.pl)