Polska skorzysta na zniesieniu kwotowania mleka

(01.06.2015) -
– Można oczekiwać, że Polska znajdzie się w grupie krajów, w których likwidacja kwot mlecznych przyczyni się do zwiększenia produkcji – powiedział Jakub Olipra z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska S.A.
Wsparcie dla takiej oceny stanowią m.in. dane Komisji Europejskiej oraz ostatnie szacunki Agencji Rynku Rolnego, zgodnie z którymi przez ostatnie cztery lata polscy producenci przekraczali swoje limity produkcji, mimo tego, że w ramach programu likwidacji kwot mlecznych w latach 2009-2013 były one zwiększane o 1% rocznie.
Zdaniem analityka Credit Agricole, likwidacja kwot mlecznych najprawdopodobniej nie zmieni struktury własnościowej polskiego rynku mleka. – Niemniej jednak wzrost podaży mleka związany z likwidacją kwot mlecznych, w krótkim okresie oddziałujący w kierunku spadku jego ceny, sprzyjać będzie dalszej konsolidacji w polskim sektorze mleczarskim. Wynika to z tego, że dużym producentom o wiele łatwiej będzie przystosować się do warunków niższych marż. W przeciwieństwie do niewielkich producentów ich spadek będą mogły bowiem skompensować wyższym wolumenem produkcji – mówi Jakub Olipra.
Stopniowe zmiany strukturalne w branży polegające na wyższej koncentracji produkcji będą korzystne dla międzynarodowej konkurencyjności polskiego sektora mleczarskiego. – Dzięki osiąganiu efektów skali, większym podmiotom łatwiej jest poprawiać wydajność oraz innowacyjność – dodaje ekspert Credit Agricole.
(01.06.2015 za Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl)