Polski Kongres Serowarski 2021

W dniach 28-30 września 2021 w Mrągowie odbył się Polski Kongres Serowarski zorganizowany przez Aleksandrę Wojnarowską i BikoTECH. Podczas Kongresu wręczono nagrody w konkursach: Smakuje Dzieciom 2021, Good Cheese 2021 i Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym. Gospodarzem regionalnym była Spółdzielcza Mleczarnia MLEKPOL.
Kongres otworzyła jego organizatorka Aleksandra Wojnarowska, a następnie głos zabrał Zbigniew Groszyk, wiceprezes ds. produkcji SM Mlekpol.
Kongres podzielony był na pięć paneli tematycznych.
Panel l. Rynek i nowe technologie
Podczas trwania tego panelu uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
– Małgorzata Cebelińska, dyrektor ds. handlu SM Mlekpol – Trendy rynkowe w produkcji mleczarskiej,
– Marek Zachalski, Centrum Monitorowania Rynku – Produkty mleczarskie w małych sklepach I supermarketach – trendy rynkowe,
– Jakub Sykuła, JS Cooling – Energooszczędne rozwiązania w chłodnictwie amoniakalnym dla przemysłu serowarskiego,
– Krzysztof Knop, Biomerieux – Gwarancja bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktu – TEMPO,
– Joanna Piłka i Jakub Słupski, PATPOL – Znaki towarowe i naruszenia praw w branży serowarskiej.
Drugiego dnia trwania Kongresu odbyły się trzy sesje tematyczne, a swoje prezentacje przedstawili:
Panel Il. Jakość surowca i bezpieczeństwo produkcji
– Marta Marianowska, Marcor – Czysta para w przemyśle spożywczym bezpieczny produkt,
– Maciej Grzybowski, Ecolab – 3D TrasarClP – rozwiązania dla procesów CIP,
– Jędrzej Gorczyński, Calvatis – Calvatis Rapid,
– Diversey – Divos ACP – innowacyjna technologia mycia instalacji membranowych,
– Andrzej Błaszczyk, Kersia – Audyt instalacji membranowej jako skuteczne narzędzie optymalizacji procesu mycia,
– Michał Bronisław Mierzwa, Jax Proffesional – Profesjonalne środki myjąco–czyszcząco– dezynfekujące,
– Radosław Pietrasik, Mlekomat – Przygotowanie mleka serowarskiego,
– Adam Sórensen, Primodan – Jeżeli sery, to tradycja, jakość i wanna OPD. Pasilac – Gadan – APV – SPX – Primodan,
Panel III. Technika i technologia
Podczas sesji trzeciej uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
- Jacek Roman, Marbo – Wykorzystanie najlepszych praktyk w organizacji produkcji Zakładu Serowarskiego,
- Joanna Ilczyszyn Tetra Pak – Mówisz ser myślisz Țetra Pak. Tetra Pak Olsztyn doświadczenie serowarskie w nowej odsłonie,
- Marta Misîuwłaniec, DSM – Kompletne rozwiązania w koagulacji,
- Marcin Kuprewicz, Chr. Hansen – Badanie procesu koagulacji – nowe możliwości,
- Dariusz Skwierawski, GEA Process Engineering – „Madeta” – serowarski projekt GEA,
- Izabela Jagodzińska; FOSS – Nowe trendy w kontroli procesu produkcji produktów mleczarskich,
- Jacek Smoliński PHIMAR – PHIMAR rozwiązanie dla serowni i nie tylko,
- Tomasz Stawski Weber Poland – Kompleksowe rozwiązania dla serów w piastrach – od eurobloku do gotowego opakowania.
Panel IV. Energia-Woda-Środowisko w przemyśl mleczarskim
Podczas tego panelu uczestnicy wysłuchali prezentacji:
- Zbigniew Groszyk, wiceprezes ds. produkcji, SM Mlekpol – Ekoinwestycje branży mleczarskiej na przykładzie SM Mlekpol,
- Janusz Kroll Aleksandra Olech, Alima Bis – Wykorzystanie technologii membranowych w zagospodarowaniu odpadów produkcyjnych,
- Robert Topolski, Elpress – Śluzy higieniczne oraz myjki przemysłowe – nowe trendy i mniejsze zużycie wady,
- Łukasz Wołoszyn, Endress+Hauser – Monitoring i optymalizacja zużycia mediów technologicznych w procesie produkcyjnym, liniach pakujących oraz stacji mycia CIP,
- Stanisław Herich, Sudpack – Opakowania do recyklingu. Najnowsze rozwiązania i wdrożenia produkcji firmy Sudpack.
Panel V. Finansowanie inwestycji
Podczas tego paneli odbyły się da wykłady:
– prof. Janusz Wojdalski, członek Rady Nadzorczej Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej – Możliwości finansowania inwestycji ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska,
– Wiesław Wasilewski, Big–Pol – Finansowanie inwestycji w przemyśle mleczarskim.
Wieczorem odbyła się Gala Polskiego Kongresu Serowarskiego wręczenia nagród: wyróżnienia „Ekoinwestor w przemyśle mleczarskim”, „Smakuje dzieciom” i „Good Chees”.