Polski Kongres Serowarski 2021

W dniach 28-30 września 2021 w Mrągowie odbył się Polski Kongres Serowarski zorganizowany przez Aleksandrę Wojnarowską i BikoTECH. Podczas Kongresu wręczono nagrody w konkursach: Smakuje Dzieciom 2021, Good Cheese 2021 i Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym. Gospodarzem regionalnym była Spółdzielcza Mleczarnia MLEKPOL.

Kongres otworzyła jego organizatorka Aleksandra Wojnarowska, a następnie głos zabrał Zbigniew Groszyk, wiceprezes ds. produkcji SM Mlekpol.

Kongres podzielony był na pięć paneli tematycznych.

Panel l. Rynek i nowe technologie

Podczas trwania tego panelu uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

– Małgorzata Cebelińska, dyrektor ds. handlu SM Mlekpol – Trendy rynkowe w produkcji mleczarskiej,

– Marek Zachalski, Centrum Monitorowania Rynku – Produkty mleczarskie w małych sklepach I supermarketach – trendy rynkowe,

– Jakub Sykuła, JS Cooling – Energooszczędne rozwiązania w chłodnictwie amoniakalnym dla przemysłu serowarskiego,

– Krzysztof Knop, Biomerieux – Gwarancja bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktu – TEMPO,

– Joanna Piłka i Jakub Słupski, PATPOL – Znaki towarowe i naruszenia praw w branży serowarskiej.

Drugiego dnia trwania Kongresu odbyły się trzy sesje tematyczne, a swoje prezentacje przedstawili:

Panel Il. Jakość surowca i bezpieczeństwo produkcji

– Marta Marianowska, Marcor – Czysta para w przemyśle spożywczym bezpieczny produkt,

– Maciej Grzybowski, Ecolab – 3D TrasarClP – rozwiązania dla procesów CIP,

– Jędrzej Gorczyński, Calvatis – Calvatis Rapid,

– Diversey – Divos ACP – innowacyjna technologia mycia instalacji membranowych,

– Andrzej Błaszczyk, Kersia – Audyt instalacji membranowej jako skuteczne narzędzie optymalizacji procesu mycia,

– Michał Bronisław Mierzwa, Jax Proffesional – Profesjonalne środki myjąco–czyszcząco– dezynfekujące,

– Radosław Pietrasik, Mlekomat – Przygotowanie mleka serowarskiego,

– Adam Sórensen, Primodan – Jeżeli sery, to tradycja, jakość i wanna OPD. Pasilac – Gadan – APV – SPX – Primodan,

Panel III. Technika i technologia

Podczas sesji trzeciej uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

  • Jacek Roman, Marbo – Wykorzystanie najlepszych praktyk w organizacji produkcji Zakładu Serowarskiego,
  • Joanna Ilczyszyn Tetra Pak – Mówisz ser myślisz Țetra Pak. Tetra Pak Olsztyn doświadczenie serowarskie w nowej odsłonie,
  • Marta Misîuwłaniec, DSM – Kompletne rozwiązania w koagulacji,
  • Marcin Kuprewicz, Chr. Hansen – Badanie procesu koagulacji – nowe możliwości,
  • Dariusz Skwierawski, GEA Process Engineering – „Madeta” – serowarski projekt GEA,
  • Izabela Jagodzińska; FOSS – Nowe trendy w kontroli procesu produkcji produktów mleczarskich,
  • Jacek Smoliński PHIMAR – PHIMAR rozwiązanie dla serowni i nie tylko,
  • Tomasz Stawski Weber Poland – Kompleksowe rozwiązania dla serów w piastrach – od eurobloku do gotowego opakowania.

Panel IV. Energia-Woda-Środowisko w przemyśl mleczarskim

Podczas tego panelu uczestnicy wysłuchali prezentacji:

  • Zbigniew Groszyk, wiceprezes ds. produkcji, SM Mlekpol – Ekoinwestycje branży mleczarskiej na przykładzie SM Mlekpol,
  • Janusz Kroll Aleksandra Olech, Alima Bis – Wykorzystanie technologii membranowych w zagospodarowaniu odpadów produkcyjnych,
  • Robert Topolski, Elpress – Śluzy higieniczne oraz myjki przemysłowe – nowe trendy i mniejsze zużycie wady,
  • Łukasz Wołoszyn, Endress+Hauser – Monitoring i optymalizacja zużycia mediów technologicznych w procesie produkcyjnym, liniach pakujących oraz stacji mycia CIP,
  • Stanisław Herich, Sudpack – Opakowania do recyklingu. Najnowsze rozwiązania i wdrożenia produkcji firmy Sudpack.

Panel V. Finansowanie inwestycji

Podczas tego paneli odbyły się da wykłady:

– prof. Janusz Wojdalski, członek Rady Nadzorczej Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej – Możliwości finansowania inwestycji ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska,

– Wiesław Wasilewski, Big–Pol – Finansowanie inwestycji w przemyśle mleczarskim.

Wieczorem odbyła się Gala Polskiego Kongresu Serowarskiego wręczenia nagród: wyróżnienia „Ekoinwestor w przemyśle mleczarskim”, „Smakuje dzieciom” i „Good Chees”.

 


Współpraca