Produkty OSM Krasnystaw ze znakiem „Jakość Tradycja”

21.03.2017 -

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw otrzymała prawo do posługiwania się znakiem systemu jakościowego „Jakość Tradycja”. System, o którym mowa, służy do oznaczania produktów żywnościowych o tradycyjnym charakterze, których wysoka jakość i unikalne cechy wyróżniają je na sklepowej półce. Pierwsze produkty od Krasnystaw (OSM) oznaczone znakiem systemu jakościowego „Jakość Tradycja” dostępne są w sprzedaży od początku 2017 roku.

– Wysoka jakość, pełna naturalność i wierność tradycyjnym recepturom to kluczowe cechy produktów Krasnystaw (OSM). Jesteśmy pewni, że nabiał z Krasnegostawu zdecydowanie wyróżnia się swoją autentycznością i walorami wśród dostępnych na sklepowych półkach produktów mleczarskich. Dlatego też chętnie poddajemy się weryfikacji w różnego rodzaju procedurach certyfikacyjnych i systemach jakościowych. Codziennie dokładamy starań, aby nigdy nie zawieść zaufania konsumentów – mówi kierownik działu handlu i marketingu Krzysztof Bortacki.

Pierwszym produktem, na który Spółdzielnia w Krasnymstawie otrzymała już prawo użycia wyróżnienia „Jakość Tradycja”, jest Zsiadłe Mleko. Kolejne wyroby krasnostawskiej spółdzielni są obecnie poddawane procesowi certyfikacji.

„Jakość Tradycja” to system opracowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Związek Województw Rzeczpospolitej Polskiej. Znak certyfikacyjny przyznawany jest wyłącznie produktom wytwarzanym z surowców, których pochodzenie jest identyfikowalne i które nie zawierają komponentów GMO. Wyróżnione wyroby muszą charakteryzować się tradycyjnym składem lub sposobem produkcji. Wymogi systemu jakościowego mówią także o szczególnej jakości i reputacji odróżniającej wyróżnione produkty od innych należących do tej samej kategorii. Ponadto, za tradycyjny uważa się produkt, który posiada co najmniej 50-letnią historię wytwarzania. Wnioski o nadanie znaku „Jakość Tradycja” rozpatruje Kapituła Znaku w myśl określonych regulaminem kryteriów. Produkty, które uzyskają pozytywną opinię, kierowane są na badania zgodności z zadeklarowaną przez producenta specyfikacją. Badania certyfikacyjne prowadzą jednostki certyfikujące uznane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Certyfikat na dany produkt ważny jest przez 3 lata.

(21.03.2017 za Forum Mleczarskie/OSM Krasnystaw)


Współpraca