Rosną ceny produktów spożywczych w Rosji

25.04.2017 -
Od wprowadzenia embarga w Rosji rosną ceny produktów spożywczych, w szczególności produktów mlecznych i słodyczy.
Według danych Instytutu Gajdara z Rosyjskiej Akademii Gospodarki Narodowej i Usług Publicznych cena minimalnego koszyka konsumenta, składającego się z 33 artykułów, od sierpnia 2014 do marca 2017 roku wzrosła średnio o 25%.
W tym samym czasie ser i masło podrożały odpowiednio o 38 i 48%.
Ceny wołowiny wzrosły o 28%, wieprzowiny o 19%, a mięsa z kurczaka o 26%.
Wzrosły także ceny owoców i warzyw. Ogórki zdrożały o 212%, ziemniaki i kapusta po 9%, cebula o 8%, a jabłka o 22%.
Instytut obliczył też na 1,2-1,4 mld dolarów amerykańskich straty spowodowane ograniczeniami w handlu z Turcją.
(25.04.2017 za farmer.pl)