Rosnący popyt powinien poprawić ceny

09.04.2015 -
– Kwestią kluczową dla unijnego i polskiego rynku mleka, charakteryzującego się nadwyżką podaży, pozostaje sytuacja na światowym rynku mleka. Od poziomu cen światowych i uzyskiwanych w eksporcie oraz popytu krajowego, a nie od kwotowania produkcji zależeć będzie poziom cen zbytu i cen mleka surowego na rynku wewnętrznym – ocenia prof. Jadwiga Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Oceny ekspertów FAO i OECD oraz Komisji Europejskiej co do perspektyw rozwoju światowego oraz unijnego rynku mleka w dekadzie 2015-2024 pozostają optymistyczne, pomimo niższego poziomu cen w latach 2014-2015. Podstawą optymistycznych prognoz pozostaje przede wszystkim rosnący popyt ze strony krajów rozwijających się.
– Kondycja finansowa producentów mleka w 2014 r. poprawiła się w porównaniu z rokiem poprzednim, mimo trwających od początku roku obniżek cen otrzymywanych za mleko. Średnioroczna cena skupu mleka była bowiem o 0,7% wyższa niż w roku poprzednim (136,63 zł/100 l), podczas gdy koszty produkcji mleka zmalały, głównie pod wpływem obniżek cen pasz i energii – wylicza prof. Seremak-Bulge.
Z szacunków przeprowadzonych w Zakładzie Rachunkowości Rolnej IERiGŻ-PIB wynika, że koszty produkcji 1 l mleka w badanych gospodarstwach były w 2014 r. o około 5% niższe niż w 2013 r., a uzyskane ceny wyższe o 2,9-4,2%. Zatem dochodowość gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka poprawiła się. Przy tym im skala produkcji większa, tym poprawa dochodowości tej produkcji była wyższa, ze względu na rosnącą wraz ze skalą produkcji wydajność krów i efektywność produkcji.
– Średnioroczna cena skupu mleka prawdopodobnie będzie mieścić się w granicach 124-125 zł/100 l. Dla dobrych, efektywnych producentów będzie to cena zapewniająca rentowność, chociaż na poziomie niższym niż w latach 2013-2014. Rentowność tę obniżać będą jednak kary za przekroczenie kwot, które silnie obciążą tych producentów, którzy znacząco przekroczyli indywidualne kwoty mleczne. Poziom opłat karnych może bowiem nawet przewyższyć połowę średniorocznej ceny skupu mleka. Będzie to jednak skutek jednorazowy, choć jego negatywny wpływ może być rozłożony na trzy lata – wylicza profesor z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Produkcja, koszty i dochody z produkcji mleka w latach 2013-2014 (zł na krowę rocznie)
Wyszczególnienie |
2013 |
2014 |
||||
Przedziały wg liczby krów |
5-10 |
15-45 |
50-130 |
5-10 |
15-45 |
50-130 |
Liczba gospodarstw badanych |
40 |
78 |
24 |
40 |
78 |
24 |
Średnioroczny stan krów |
7,5 |
24,1 |
72,9 |
7,5 |
24,1 |
72,9 |
Wydajność mleczna |
4230 |
5996 |
7370 |
4364 |
6186 |
7603 |
Cena sprzedaży mleka (zł/l) |
1,19 |
1,36 |
1,45 |
1,24 |
1,40 |
1,50 |
Wartość produkcji |
5981 |
9035 |
11629 |
6312 |
9572 |
12341 |
Koszty bezpośrednie |
2629 |
3431 |
4187 |
2555 |
3339 |
4077 |
Nadwyżka bezpośrednia bez dopłat |
3353 |
5604 |
7442 |
3757 |
6233 |
8264 |
Dochód z działalności bez dopłat |
1472 |
3159 |
4148 |
1879 |
3790 |
4966 |
Dopłaty |
725 |
595 |
602 |
571 |
432 |
439 |
Dochód z działalności |
2197 |
3754 |
4750 |
2450 |
4222 |
5405 |
Źródło: Szacunek Zakładu Rachunkowości Rolnej IERiGZ-PIB.
(09.04.2015 za pfhb.pl)