Rynek produktów mleczarskich w Polsce (24.03.2019)

05.04.2019 -

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich

Na rynku krajowym w trzecim tygodniu marca 2019 roku zaobserwowano sporą obniżkę cen masła w blokach. Zmniejszeniu uległy też ceny masła konfekcjonowanego. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 18–24.03.2019 roku za masło w blokach otrzymywały 16,83 zł/kg, czyli mniej o 7% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 18,41 zł/kg, a więc niższym o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o 8%, a masło konfekcjonowane – o 11%.

Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 7,74 zł/kg względem 7,75 zł/kg tydzień wcześniej. Za pełne mleko w proszku płacono 11,63 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Cena PMP była podobna do notowanej przed miesiącem, a cena OMP – o 5,5% większa. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 41,5%, a PMP – o 9%.

Krajowi producenci w trzecim tygodniu marca 2019 roku za ser Gouda otrzymywali 13,19 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,2% niż przed miesiącem. Cena sera Edamskiego wyniosła 12,97 zł/kg i była wyższa o 0,05 zł/kg niż w poprzednim notowaniu i o 0,03 zł/kg niż miesiąc wcześniej. Monitorowane sery podpuszczkowe dojrzewające były droższe niż przed rokiem – ser Edamski 0 7%, a ser Gouda – o 8,5%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 22 marca 2019 roku za masło uzyskiwano 4999 USD/t, czyli mniej o 1% niż przed tygodniem, ale o 0,3% więcej niż miesiąc wcześniej. Tłuszcz mleczny był o 2% droższy niż przed rokiem.

Od lutego 2019 roku ceny odtłuszczonego mleka w proszku wykazują trend zniżkowy. Za ten rodzaj proszku mlecznego 22 marca 2019 roku otrzymywano 2117 USD/t, a zatem mniej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o 3,5% niż przed miesiącem.

Pełne mleko w proszku, podobnie jak tydzień wcześniej, zbywano po 3583 USD/t. Był to jednak poziom wyższy o 2% niż 22 lutego br. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 37%, a PMP – o 10%.

Na rynku amerykańskim 22 marca 2019 roku za ser Cheddar płacono 3461 USD/t, tj. o 1% więcej niż przed tygodniem, ale o 2% mniej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku cena Cheddara była wyższa o 3%.

(05.04.2019 za gospodarz.pl)


Współpraca