Sernik na zimno
Nie masz pomysłu na smaczny i szybki deser? Nie martw się, Dzieciaki mleczaki przychodzą z pomocą! Oto przepis na sernik na zimno, który z łatwością przygotujesz w domu i podasz swoim najmłodszym z myślą, że jedzą coś smacznego i zdrowego! Nie czekaj! Zrób to sam!
Potrzebne ci będą:
Spód:
herbatniki
Masa sernikowa:
800 g serka homogenizowanego waniliowego
2 galaretki truskawkowe
400 ml gorącej wody
Dekoracja:
1 galaretka truskawkowa
garść truskawek
350 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Przygotuj formę na sernik i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
Zagotuj 400 ml wody. Wsyp dwa opakowania galaretki truskawkowej i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. W dużej misce umieść serki waniliowe homogenizowane. Do serków waniliowych wlej przestudzoną galaretkę. Galaretka nie powinna być gorąca, ale nie powinna też zacząć już tężeć. Wymieszaj delikatnie całość łyżką. Odstaw masę, aż lekko zgęstnieje. Po ostudzeniu zalewamy herbatniki masą.
Następnie 1 galaretkę truskawkową rozpuść w 350 ml gorącej wody, poczekaj aż przestygnie i zacznie tężeć, wtedy wylej na wierzch sernika, zanurz w niej truskawki.
Wstaw sernik do lodówki aż do całkowitego schłodzenia.
Gotowe. Smacznego!
Projekt sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
(Informacja prasowa Polskiej Izby Mleka)