Spadek eksportu polskich przetworów mleczarskich (I-VI 2015)

16.09.2015 -

Jak wynika z informacji Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych sześciu miesiącach br. wartość sprzedaży polskich przetworów mleczarskich na rynki zagraniczne wyniosła 790,1 mln euro, a więc była aż o 20% mniejsza niż przed rokiem.

Eksport przetworów mleczarskich z Polski

Na ten spadek złożyło się kilka czynników. Po pierwsze, bardzo wysoka była zeszłoroczna baza w ujęciu ilościowym. Po drugie, globalne ceny przetworów mleczarskich w obrębie ostatnich kilkunastu miesięcy silnie zmalały. Po trzecie, negatywnie na wyniki polskiego eksportu wpłynęła utrata rosyjskiego rynku zbytu w związku z nałożonym w sierpniu ub.r. embargiem.

W największym stopniu zmniejszył się eksport mleka w proszku o 44% do 148 mln euro oraz serów o 18% do 287 mln euro. Jednakże, o ile w przypadku pierwszej kategorii odnotowano 11-procentowy spadek wolumenu sprzedaży, o tyle w stosunku do drugiej udało się zwiększyć wywóz o 0,3%. Natomiast w ujęciu geograficznym wstrzymany został handel z Rosją.

Zmniejszyła się także wartość wywozu na rynek unijny, choć jak podkreślają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, na tle innych odbiorców zniżka ta jednak była relatywnie nieznaczna i wyniosła 7,5% do 570 mln euro. Co więcej, w ujęciu wolumenowym, w przypadku większości kategorii przetworów mleczarskich, udało się zwiększyć sprzedaż do UE, przy czym wyjątkiem były jogurty oraz serwatka. Kraje UE pozostają więc największym partnerem handlowym Polski. W I połowie br. miały one 72% udział w łącznej wartości polskiego eksportu mlecznego w stosunku do 62% w 2014 r. i 74% w 2013 roku.

(16.09.2015 za Gospodarz.pl/ BGŻ BNP Paribas)


Współpraca