„To alternatywa dla tradycyjnego nabiału". Gigant branży mleczarskiej inwestuje w wegańskie sery

Hochland Group nawiązała współpracę z belgijsko-holenderskim start-upem Those Vegan Cowboys , a jej efektem ma być przetestowanie wegańskiej kazeiny używanej do produkcji wyrobów mlecznych i wytwarzanie tych artykułów spożywczych na szeroką skalę – informuje portal Retail Detail.

Hochland będzie produkował wegańskie sery na masową skalę?
W 2023 roku firma Those Vegan Cowboys  opracowała metodę wytwarzania wegańskiej kazeiny. To najbardziej obszerna grupa białek mleka, która jest wykorzystywana w procesie produkcji serów i odpowiada m.in. za ich konsystencję
Start up wspólnie z koncernem Hochland przetestuje kazeinę drobnoustrojową w serach półtwardych i twardych. Ten sprawdzian to pierwszy etap przygotowań do produkcji wegańskich serów na dużą skalę.

Niemiecki gigant branży mleczarskiej wypuszcza rocznie na rynek ponad 400 000 ton sera i wypracowuje obroty wynoszące 2,25 miliarda euro. Jest pierwszym dużym producentem tego popularnego artykułu mlecznego, który zaczął stosować kazeinę mikrobiologiczną – czytamy w tekście na portalu Retail Detail.

Ta metoda fermentacji jest bardzo precyzyjna i stanowi innowacyjne rozwiązanie umożliwiające wyżywienie rosnącej populacji świata. To również zrównoważona alternatywa dla nabiału wytwarzanego w sposób tradycyjny – przekonują przedstawiciele niemieckiego przedsiębiorstwa.

Do wyprodukowania kazeiny mikrobiologicznej zużywa się pięć razy mniej wody niż w przypadku jej odzwierzęcego odpowiednika. Ponadto w procesie wytwarzania nie wykorzystuje się metanu, a emisja CO2 jest o 80% mniejsza niż w trakcie produkcji zwykłych wyrobów mlecznych.

Dodatkowo w wegańskim serze wykorzystującym ten rodzaj kazeiny tłuszcze nasycone i laktoza zostały zastąpione roślinnymi składnikami.
 

Współpraca