USA: Ingredion przejmuje Kerr Concentrates

09.07.2015 -

Ingredion, producent dodatków do żywności dla przemysłu spożywczego, w tym do mleczarskiego, ogłosił przejęcie firmy Kerr Concentrates, producenta koncentratów owocowych i warzywnych. Transakcja ma wartość 100 mln USD.

– Kerr jest producentem dodatków z wartością dodaną, które poszerzą naszą ofertę dodatków dla produktów z czystą etykietą – mówi Ilene Gordon, Dyrektor Generalna Ingredion.

Dodatki do żywności wytwarzane przez Kerr oferują kontrolowanie tekstury, koloru, zapachu w wielu grupach żywności, tj. produkty mleczarskie, soki, produkty piekarnicze, zupy i dressingi.

Dodatki umożliwiające zachowanie czystej etykiety są szybko rosnącym biznesem w Europie i Ameryce. Transakcja pozwoli Ingredionowi poszerzyć swoją ofertę dodatków dla produktów z czystą etykietą złożoną obecnie z kukurydzy, ziemniaka i tapioki. Kerr ma zakład w Oregonie, w USA.

(09.07.2015 za Ingredion)


Współpraca