W Polsce wzrosło spożycie cukru i mięsa, spadło owoców, warzyw

24.08.2019 -
W Polsce wzrosło spożycie cukru i mięsa, a spadło owoców i warzyw – wynika z analizy ekspertów ING Banku Śląskiego. Jest to efekt częstego stołowania się na mieście oraz jedzenia większej ilości żywności wysokoprzetworzonej.
Jak wynika z raportu w 2018 roku średnie miesięczne bilansowe spożycie mięsa na jednego Polaka wyniosło ok. 6,38 kg, czyli 76,5 kg rocznie, co oznacza wzrost o 6% w porównaniu do 2003 roku. Konsumpcja cukru w tych latach zwiększyła się aż o 23% i w 2018 roku wynosiła średnio w miesiącu ok. 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę.
Co ciekawe, mniej tych produktów spożywamy w gospodarstwach domowych. Z analizy ekspertów ING Banku Śląskiego wynika, że na przestrzeni 15 lat (2003-2018) konsumpcja cukru spadła o 45% do 0,94 kg na osobę, natomiast mięsa wyniosła 5,2 kg na osobę i była niższa o 7%.
Jak wskazują analitycy, niższa konsumpcja cukru w gospodarstwach domowych wynika z ograniczenia samodzielnie przyrządzanych dań na rzecz jedzenia poza domem. Zwiększona konsumpcja „na mieście” ma z kolei odzwierciedlenie w bilansowym wzroście spożycia cukru, które jest skutkiem dużego udziału w diecie gotowych, przetworzonych produktów, których istotnym składnikiem jest właśnie cukier.
Na wzrost spożycia cukru mogła mieć wpływ cena. W 2018 roku kosztował on (według GUS) 2,14 zł/kg. czyli o ok. 30% mniej niż rok wcześniej (3,04 zł/kg).
Podobnie wygląda sytuacja w przypadku mięsa: Polacy – jak twierdzą eksperci – samodzielnie przygotowują mniej posiłków i częściej spożywają je poza domem, co istotnie wpływa na rosnące spożycie w ujęciu bilansowym. Zauważają, że do zmiany nawyków żywieniowych przyczynia się też wzrost dochodów społeczeństwa.
Z analizy spożycia żywności w latach 2003-2018 wynika, że Polacy mniej jedzą owoców, warzyw, mleka i jaj. Średniomiesięczne spożycie owoców w gospodarstwach domowych spadło o 6% do 3,75 kg, warzyw, czyli aż o ponad 37% do 7,92 kg na osobę. W 2018 roku odnotowano również mniejsze średniomiesięczne spożycie mleka i jaj o około 30% w porównaniu do danych z 2003 roku.
Na przestrzeni badanych lat dość stabilna jest konsumpcja masła oraz sera i twarogów, mniej zjadamy zaś oleju i innych tłuszczów.
Polska jest dużym eksporterem żywności. W ubiegłym roku wywóz artykułów rolno-spożywczych stanowił 13% całego eksportu i osiągnął 29,3 mld euro oraz dodatnie saldo w wysokości ok. 10 mld euro. Polskim hitem eksportowym w Unii Europejskiej jest drób. W 2018 roku wartość eksportu tego mięsa wyniosła aż ponad 2,7 mld euro.
25 sierpnia obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności, który ma na celu promocję krajowych producentów żywności i artykułów spożywczych.
(24.08.2019 za PAP)