Zakłady zmieniają asortyment produkcji przetworów mleczarskich

05.01.2016 -

– Polskie zakłady mleczarskie zmieniły wielkość asortymentu produkowanych przetworów mleczarskich w odpowiedzi na różną dynamikę spadku światowych cen artykułów mleczarskich, zakaz sprzedaży towarów do Rosji oraz zmniejszone zamówienia ze strony Algierii w 2015 r. – informuje Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

– Według danych GUS za pierwszych jedenaście miesięcy 2015 r., w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, produkcja mleka płynnego przetworzonego łącznie z mlekiem „przerzutowym” wyniosła 27,3 mln hl i była o 8,5% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Relatywny wobec innych produktów wzrost opłacalności eksportu masła sprawił, że jego produkcja w okresie I-XI 2015 r. była o 6,2% większa niż przed rokiem i wyniosła 172 tys. ton – mówi Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

Dodaje, że duże zakłady wytworzyły 387 tys. t serów świeżych, tj. o 4,9% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Znacznie większa (o 20,6%) produkcja serów dojrzewających w listopadzie 2015 r. w porównaniu z listopadem 2014 r. spowodowała, że mimo zakazu sprzedaży na rynek rosyjski, który był głównym odbiorcą serów, ich łączna produkcja w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. była o 0,6% większa niż analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 278 tys. t.

– Zmniejszony popyt na polskie mleko w proszku ze strony Algierii i Chin spowodował spadek jego produkcji w relacji rocznej o 9,6% do 182 tys. t, w tym w szczególności dotyczył on pełnego mleka w proszku. Warto jednak zauważyć, że 2014 r. był w ostatnich latach rekordowy pod względem produkcji mleka w proszku. Jeżeli produkcję mleka w proszku w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. porównamy z analogicznym okresem 2013 r., to była ona o 43,3% większa – mówi Paweł Wyrzykowski.

Dodaje, że produkcja śmietany normalizowanej w okresie styczeń-listopad 2015 r., w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, zmniejszyła się o 4,4% do 1,9 mln hl, a jogurtów o 2,9% do 3,8 mln hl. 

(05.01.2016 za Bank BGŻ BNP Paribas)

 

 

 

 


Współpraca