Zrównoważone pozyskiwanie mleka to nie tylko przyszłość, ale też konieczność

Obchodzony na początku czerwca Światowy Dzień Mleka to doskonała sposobność, by podkreślić, że mleko to nie tylko cenny surowiec, ale też nieodłączny element odpowiednio zbilansowanej diety. Z tego zdają sobie sprawę producenci artykułów mlecznych, m.in. fermentowanych, realizujący szereg programów wspierających rolników tak, aby mogli dostarczać wysokiej jakości składnik, szanując przy tym środowisko naturalne. Tak działa m.in. grupa spółek DANONE, która wspiera rolników m.in. we wdrażaniu praktyk rolnictwa regeneratywnego, a także prowadzi działania edukacyjne dotyczące mleka skierowane m.in. do dzieci.

Zainicjowany przez FAO Światowy Dzień Mleka, obchodzony dorocznie 1 czerwca, to dobra okazja, by przypomnieć, że jest ono cennym źródłem m.in. wapnia, magnezu czy witamin A, D, B2 czy B12. Ważne jednak, by cały proces, który towarzyszy jego pozyskiwaniu przebiegał w sposób zrównoważony. Wdrożony już kilkanaście lat temu przez grupę spółek DANONE program Zrównoważone Rolnictwo Danone, został przygotowany nie tylko z myślą o dostawcach mleka, ale we współpracy z nimi. Wszystko po to, aby mogli dostarczać surowiec najwyższej jakości, a przy tym stale rozwijać się ekonomicznie i dbać zarazem o odpowiedzialną oraz etyczną stronę prowadzenia biznesu i dobrostan zwierząt. – Odpowiadając na globalne i lokalne potrzeby, wciąż podnosimy poprzeczkę również sobie, co nie byłoby możliwe bez zaangażowania naszych partnerów. Spółki Danone i Nutricia Polska współpracują na co dzień z ponad 170 gospodarstwami, które rocznie dostarczają blisko 170 mln litrów mleka. Surowiec stanowi bazę do produkcji jogurtów, serków oraz mlek modyfikowanych. To warunkuje efektywną realizację naszej nadrzędnej misji niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe – mówi Anna Reps-Bednarczyk, Kierownik ds. Projektów i Jakości Mleka w grupie spółek DANONE.     

Długofalowe relacje i edukacja 
Wdrażanie coraz to nowych rozwiązań jest możliwe dzięki stałej długofalowej współpracy z dostawcami. W Polsce firma pozyskuje mleko tylko od polskich producentów. Z większością gospodarstw rolnych działa ramię w ramię od ponad 20 lat, budując relacje oparte na zaufaniu i dążeniu do wspólnego rozwoju. Rolnikom oferowana jest nie tylko pomoc merytoryczna w zakresie wdrażanych rozwiązań, ale również m.in. współpraca w oparciu o różne modele kosztowe, tak by zapewnić im opłacalność produkcji i przewidywalność finansową w długoterminowej perspektywie. Rolnicy, z którymi współpracujemy to wspaniali ludzie, chcący minimalizować swój wpływ na stan planety. To oni najbardziej odczuwają skutki zmiany klimatu, m.in. degradację bioróżnorodności czy pogorszenie kondycji gleb. Cieszymy się, że tak chętnie wdrażają coraz to nowe rozwiązania przyjazne środowisku w swoich gospodarstwach. Dzięki naszemu unikatowemu modelowi długofalowej, partnerskiej współpracy mamy też ogromną przyjemność i przywilej realizować wspólnie działania edukacyjne na rzecz lokalnych społeczności – podkreśla Anna Reps-Bednarczyk.
 
Jednym z takich programów jest DanEdu. To lekcje o prawidłowych nawykach żywieniowych, produkcji mleka oraz powstawaniu jogurtu. Działania prowadzone są dla szkół i przedszkoli, a ich realizacja ma miejsce w gospodarstwach naszych rolników i przy ich zaangażowaniu. Od 2012 roku odbyło się ponad 600 lekcji i kilkadziesiąt wydarzeń, podczas których ponad 30 tys. dzieci usłyszało o zasadach zbilansowanej diety oraz konieczności troski o środowisko naturalne. W 2024 roku program DanEdu był realizowany w nowej odsłonie. – Edukowaliśmy nie tylko o właściwych nawykach żywieniowych, mleku i o tym, co z niego powstaje, ale również o prawidłowym nawodnieniu i zdrowych nawykach żywieniowych. Dzień Mleka zbiega się w czasie z Dniem Dziecka – to idealne odzwierciedlenie naszej idei, aby zabawę i radość najmłodszych łączyć z wartościowym przekazem. Podczas naszych wydarzeń i lekcji stawiamy na przystępny i atrakcyjny dla dzieci sposób przekazywania wiedzy. Edukacja maluchów jest dla nas bardzo ważna, bo wiemy, że zdrowe nawyki kształtują się już od najmłodszych lat. – wyjaśnia Jolanta Sas-Wisłocka, Młodszy Kierownik ds. Zakupu Mleka i Projektów Społeczno-Edukacyjnych
 
We współpracy siła
DANONE wraz z gospodarstwami, z którymi współpracuje, ramię w ramię podejmują też wysiłki mające skutkować zmniejszeniem emisji gazów cieplarnianych czy poprawą bioróżnorodności, m.in. poprzez zwiększanie liczby kooperujących gospodarstw, w których wdrażane są praktyki rolnictwa regeneratywnego. Upowszechnianie praktyk regeneratywnych wpływa m.in. na poprawę jakości gleby. Zdrową glebę charakteryzuje natomiast wysoka różnorodność mikroorganizmów, co warunkuje m.in. przyswajanie składników pokarmowych przez rośliny. Kolejną korzyścią jest zatrzymywanie w niej dwutlenku węgla, a także wody, przez co staje się bardziej odporna na zmiany klimatu i suszę.
 
Jak wynika z zakończonego pod koniec 2023 r. audytu, 79% współpracujących z Danone rolników stosuje praktyki regeneratywne, a 30% wdrożyło je na poziomie zaawansowanym. Jednocześnie audyt pokazał, że 90% mleka, jakie firma kupuje od rolników na potrzeby wytwarzania produktów mlecznych w Polsce, pochodzi z gospodarstw, w których obecne są te praktyki.
 
Aby regularnie zwiększać tę liczbę, w październiku 2024 r. powołano do życia program DAN-Agri, w ramach którego zostaną zrealizowane działania o wartości 10 mln zł. Wśród nich jest dofinansowanie i wsparcie merytoryczne dostawców mleka w budowie biogazowni rolniczych, dalsza aktywność w kwestii rolnictwa regeneratywnego, a także aktywne zaangażowanie w transformację polskiego rolnictwa, m.in. w ramach obradującego już Społecznego Paktu dla Rolnictwa, którego spółka Danone jest partnerem. - Jako jeden z liderów rynku chcemy wyznaczać standardy, również jeśli chodzi o wytwarzanie żywności z poszanowaniem środowiska. Czujemy szczególną odpowiedzialność za przyszłość polskiego rolnictwa, a szczególnie gospodarstw mlecznych, bo wiemy, że bez surowca nie będzie możliwe produkowanie dobrej jakości żywności. Regularnie rozmawiamy, konsultujemy się z naszymi dostawcami i wdrażamy rozwiązania szyte na miarę – podsumowuje Anna Reps-Bednarczyk.
 
To wszystko ma przyczynić się także do osiągnięcia celu dotyczącego zmniejszania emisji metanu, wynikającej z procesu pozyskiwania świeżego mleka o 30%, do czego DANONE zobowiązał się w 2023 roku. To niezwykle ważne, bowiem przez pierwsze 20 lat po dotarciu do atmosfery metan jako gaz cieplarniany ma ponad 80 razy większą moc grzewczą niż dwutlenek węgla. Według IPCC może przynieść to natychmiastowe korzyści dla klimatu. 
 

Współpraca