Eksport jogurtów i napojów fermentowanych z Polski w 2024 r.

W 2024 r. przychody z wywozu jogurtów i fermentowanych napojów mlecznych z Polski stanowiły 7% wpływów otrzymanych z eksportu produktów mlecznych ogółem.

Na rynki zagraniczne kierowane było średnio ponad 15% wolumenu krajowej produkcji jogurtów i napojów fermentowanych. Od 2018 r. produkcja tego asortymentu wykazuje stały wzrost. Ocenia się, że produkcja jogurtów i napojów fermentowanych wyniosła 855 tys. ton. Pomimo dużego potencjału produkcyjnego wywóz jogurtów i napojów fermentowanych utrzymuje się na dość niskim poziomie. W 2024 r. z kraju wyeksportowano 145 tys. ton jogurtów i napojów fermentowanych, czyli więcej o 9% niż przed rokiem, a przychody uzyskane z tego tytułu wyniosły 244 mln EUR.

Głównymi odbiorcami jogurtów i napojów fermentowanych są kraje Unii Europejskiej, do których w 2024 r. skierowano 73% wartości eksportu tej grpy asortymentowej.

Jogurty i napoje fermentowane eksportowano przede wszystkim na Węgry, do Rumunii, Niemiec, Czech oraz Hiszpanii, a spośród krajów pozaunijnych do Wielkiej Brytanii oraz Ukrainy.
 

Współpraca