Eksport produktów mleczarskich z Polski bije rekordy

01.09.2017 -
W pierwszej połowie bieżącego roku Polska sprzedała produkty mleczarskie za 984 mln euro. To aż o 42% więcej niż przed rokiem i o 2 mln euro powyżej rekordu sprzed 3 lat – wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów za resortem rolnictwa.
Tak wysoka wartość eksportu wynikała przede wszystkim z wyższych cen otrzymywanych za poszczególne produkty, ale pewien wpływ odegrał również zwiększony wolumenu wywozu – informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Najbardziej dynamicznie w górę szła wartość wysyłek serwatki – o 72% r/r do 115 mln euro, co było efektem wzrostu średnich stawek, gdyż wolumen eksportu pozostał na takim samym poziomie jak w pierwszym półroczu 2016 roku.
Podobnie było w przypadku masła, mleka i śmietany płynnej. Wartość sprzedaży masła zwiększyła się o 62% do 111 mln euro, zaś wolumen wzrósł zaledwie o 2%, a mleka i śmietany płynnej odpowiednio o 57 i 1%.
Wartość wywozu mleka w proszku wzrosła o 57% do 158 mln euro, serów i twarogów o 24% do 354 mln euro, a jogurtów i napojów fermentowanych o 19% do 62 mln euro.
Największą dynamiką wzrostu wolumenu eksportu charakteryzowało się mleko w proszku. W pierwszej połowie roku wywóz był o 22% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem i wniósł 72 tys.
(01.09.2017 za agropolska.pl)