Kabako Gruppe wśród najlepszych. Mrozi superowoce, poi smoothie

Dla firmy dbającej o wizerunek znalezienie się w gronie laureatów ogólnopolskiego konkursu Agro Ligi i otrzymanie dyplomu w Pałacu Prezydenckim jest z pewnością ważnym wydarzeniem.
Warto przytoczyć słowa pochwały skierowane przez prezydenta Andrzeja Dudę do wyróżnionych 16 rolników i 15 przedsiębiorców podczas 32 uroczystej gali finałowej 23 maja 2025:
Za taki wzór dla innych została uznana firma Kabako Gruppe z Opola Lubelskiego, członek Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Od tego momentu przysługuje jej tytuł Pierwszy Wicemistrz Krajowy AgroLigi 2024. To kolejne uhonorowanie, wcześniej bowiem ta spółka otrzymała nagrodę „Opolski Topór” dla najbardziej aktywnego społecznie przedsiębiorcy, przyznawaną przez burmistrza Opola Lubelskiego.
Tak wyróżniane są firmy, które najbardziej aktywnie wspierają finansowo i rzeczowo organizowane przez gminę, szkoły i jednostki podległe imprezy kulturalne, sportowe, inicjatywy społeczne i akcje charytatywne. Kabako Gruppe może poszczycić się uzyskaniem certyfikatu „Marka Lubelskie”, przyznawanym firmom znanym z jakości, innowacyjności i dbałości o środowisko. W 2024 roku firma Kabako Gruppe otrzymała Złoty Medal oraz Grand Prix podczas targów Polagra 2024.
Trzy profile produkcyjne
Warto rozwinąć kwestię innowacyjności w przyjętym przez tę firmie modelu gospodarczym. Chodzi o trzy profile produkcyjne – owocowy, mleczny i piekarski. W owocowym mieści się mrożenie 12 gatunków owoców + bez czarny i rabarbar, zaś w mlecznym, a raczej nabiałowym wytwarzanie twarogów, śmietany, jogurtu, kefiru, maślanki i maseł. Oprócz klasycznego masła w Kabako Gruppe powstało masło malinowe - 80 % masła i przecier malinowy. Ono właśnie przyciągało wzrok na firmowym stoisku podczas wspomnianej gali AgroLigi w Pałacu Prezydenckim.
I jeszcze jedna nowość cieszyła się zainteresowaniem gości prezydenta – to smoothie. Napój ostatnio bardzo modny i treściwy, idealny na szybkie śniadanie lub przekąskę.
Zamrożone superowoce dla zdrowia i urody
W owocowej ofercie Kabako znalazło się dużo superowoców, przeważnie jagodowych. Polecanych przez KZPOiW oraz dietetyków, owoców określanych mianem naturalnych eliksirów młodości. Dietetycy podpowiadają – „jemy i młodniejemy”.
Polskie superowoce, w tym właśnie jagoda kamczacka, mają szczególnie dużą zawartość prozdrowotnych składników. Warto dodać, że ma największą zawartość antocyjanów spośród wszystkich owoców jagodowych, nawet więcej od aronii, borówki wysokiej czy borówki brusznicy. Zawiera jeden z najbardziej rozpowszechnionych w świecie roślinnym antocyjanów - cyjanidyno-3-0- glukozyd. Ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe oraz kardioprotekcyjne. Dodajmy, iż ta jagoda charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C.
W dodatku zaletą jagody kamczackiej jest fakt, że Polska jest światowym potentatem w jej uprawie. A to oznacza bezpieczeństwo dostaw, ciągłość produkcji. W rezultacie jest dla konsumentów zawsze dostępna.
Polska dieta młodości
Na zalety superowoców zwraca uwagę pani Monika Stromkie-Złomaniec
dietetyk kliniczny, ekspert programów i przedsięwzięć poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. (Źródło: KZGPOiW)
– „Należy sięgać po szeroki wachlarz owoców jagodowych – jagodę kamczacką, borówkę, truskawki, porzeczki czy aronię. Te polskie superowoce są nieocenionym składnikiem diety młodości.
Warzywa i owoce to także doskonałe źródło witaminy C, która odznacza się silnym działaniem przeciwutleniającym i zarazem odmładzającym”.
Nowoczesne przetwórstwo
Od blisko trzydziestu lat istnienia firma Kabako umacnia swoją pozycję na rynku przetwórstwa owoców. Właśnie etap przetwarzania jest kluczowy dla tego sektora spożywczego. Kabako to przede wszystkim mrożenie.
– „Nasza linia produkcyjna do mrożenia owoców miękkich – mówi prezes Kazimierz Kołodziejczyk – powstała w odpowiedzi na potrzeby regionu. Skupujemy owoce od okolicznych sadowników, ale także czerpiemy je z własnego 60-hektarowego sadu, którego podstawą są jabłonie i wiśnie, Dodatkowo posiadamy 40 hektarów certyfikowanych upraw ekologicznych owoców miękkich. Dla mnie niezwykle istotnym jest by wprowadzać rozwiązania proekologiczne i dbać o zdrowie konsumentów. Stąd tak dużą wagę przywiązujemy w naszej firmie do jakości surowca.
Rzecz jasna, nie ograniczamy się jedynie do mrożenia. W naszych zakładach produkujemy także przeciery owocowe, które trafiają na światowe rynki handlowe.
Od przyszłego roku w nowo budowanej tłoczni koncentratów, będziemy również produkować wysoko jakościowe koncentraty z owoców miękkich oraz koncentrat jabłkowy. Nasz magazyn mroźniczy jest przygotowany na przyjęcie aż 10 tys. ton zamrożonego produktu. To nie tylko liczby — to realne zapewnienie jakości i płynności dostaw do naszych partnerów”.
Jogurtowe smoothie z Mlecznych Ogrodów
Pod tą nazwą kryje się drugi, mleczny dział produkcji. Pod szyldem „Mleczne Ogrody” wytwarzane są produkty mleczne, w tym wspomniane wcześniej jogurtowe smoothie. Zakład „Mleczne Ogrody” jest kontynuatorem produkcji artykułów mleczarskich dawnego OSM z 60-letnim doświadczeniem. Mleko w ilości 50 – 60 tys. litrów codziennie pochodzi od lokalnych gospodarstw.
W tym roku Kabako Gruppe wprowadziła na rynek linie produktów o nazwie Yogurto Smoothie. To kompozycja składająca się w 60 proc. z przecieru owocowego i w 40 proc. z naturalnego jogurtu, bez dodatku cukru, konserwantów (więcej na www.kabako.pl).
Kabako Gruppe idzie do przodu
Opisywana tu rodzinna firma rozwija się w myśl powiedzenia Johanna Wolfganga von Goethe - "Kto nie idzie do przodu, ten się cofa". I tak kolejnym krokiem jest uruchomienie piekarni w Opolu Lubelskim.
Prezes Kazimierz Kołodziejczyk dodaje - „Nie zamierzamy spoczywać na laurach, czyli na tym, co już udało nam się osiągnąć. Ciągle się rozwijamy i poszerzamy naszą działalność produkcyjną. Najnowszą naszą inwestycją jest zakład piekarniczy w Opolu Lubelskim, w którym obecnie wypiekamy m.in. chleb na zakwasie, czy paluchy twarogowe. Rozpoczęliśmy też produkcję paluszków chlebowych grissini”.
Wielokierunkowa działalność zwiększa odporność na wahania koniunktury, pomaga też w zdobywaniu nowych rynków a przedsiębiorczość Kabako Gruppe jest tu dobrym przykładem.