Na Global Dairy Trade laktoza z największym procentowym wzrostem

15 kwietnia 2025 roku podczas 378 aukcji na internetowej platformie Global Dairy Trade, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost ale też i spadek niektórych wartości produktów mleczarskich, oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1265 pkt., do poziomu 1285 pkt., co stanowi wzrost o 1,6% w stosunku do aukcji z 1 kwietnia 2025 roku. Średnia cena wyniosła 4385 USD/t.

Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów, największy wzrost zanotowała laktoza.
                           
Ceny prezentują się następująco:
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 2,1%, cena – 6838 USD/t;
  • Masło – wzrost o 1,5%, cena – 7679 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Ser Cheddar – spadek o 1,8%, cena – 4923 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o 22,0%, cena – 1376 USD/t;
  • Ser Mozzarella – wzrost o 5,4%, cena – 4763 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 2,3%, cena – 2795 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o 2,8%, cena – 4171 USD/t;
 
Kolejna 379 aukcja GDT odbędzie się 6 maja 2025 roku.

 

Współpraca