Na Global Dairy Trade, wartość niektórych produktów poszła w górę

4 lutego 2025 roku podczas 373 aukcji na internetowej platformie Global Dairy Trade, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost wartości produktów mleczarskich, oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1218 pkt., do poziomu 1264 pkt., co stanowi wzrost o 3,7% w stosunku do aukcji z 21 stycznia 2025 roku. Średnia cena wyniosła 4296 USD/t.

Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów, tylko dwa produkty miały niewielką  tendencję spadkową, wartość kolejnych sześciu produktów wzrosła.
                           
Ceny prezentują się następująco:
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 2,4%, cena – 6766 USD/t;
  • Masło – wzrost o 3,4%, cena – 7222 USD/t;
  • Maślanka w proszku – spadek o 0,4%, cena – 3092 USD/t
  • Ser Cheddar – wzrost o 3,7%, cena – 5025 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o 17,7%, cena – 1050 USD/t;
  • Ser Mozzarella – spadek o 0,1%, cena – 4157 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 4,7%, cena – 2835 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o 4,1%, cena – 4169 USD/t;
 Kolejna 374 aukcja GDT odbędzie się 18 lutego 2025 roku.
 

Współpraca