OSM Sierpc startuje z Programem Zrównoważonego Rozwoju

11.12.2019 -

OSM Sierpc oficjalnie startuje z Programem Zrównoważonego Rozwoju pod nazwą „Stąd. Z Sierpca”. Spółdzielnia, która od ponad 90 lat zarządzana jest zgodnie z myślą o dobrobycie oraz dobrostanie okolicy i jej mieszkańców, przedstawia obecnie swoje cele na przyszłość w kontekście zmian klimatycznych, które mają miejsce na świecie.

– Dbanie o środowisko i lokalną społeczność od dawna są obecne w statucie Spółdzielni, jednak wobec zmian zachodzących w globalnym klimacie każda aktywność mająca na celu zmniejszenie szkodliwości działań produkcji żywności są istotnym wyzwaniem dla każdego producenta – uważa Grzegorz Gańko, prezes OSM Sierpc.

– Optymalizacja zużycia wody, redukcja ilości ścieków, wytwarzanie własnej, ekologicznej energii, redukcja śladu węglowego i w końcu recykling opakowań – to nasze cele, które już realizujemy w obszarze dbania o środowisko. Zależy nam na tym, by w naszym sierpeckim mikroklimacie utrzymać to, co najcenniejsze – świeże, dobrej jakości powietrze. Jesteśmy jednym z największych zakładów produkcyjnych w okolicy i mamy świadomość, że nasze działania są istotne najbardziej dla mieszkańców Sierpca i okolic – mówi prezes Gańko.

Działania Spółdzielni w ramach Programu Zrównoważonego Rozwoju „Stąd. Z Sierpca” nie dotyczą tylko ekologii. W ramach działań na rzecz ekonomizacji produkcji większość mleka skupowanego na potrzeby mleczarni pochodzi z okolic Sierpca od dostawców tych samych od lat, 65% pracowników pochodzi z Sierpca, pozostali z okolic Sierpca lub sąsiedzkich gmin.

Prezes dodaje, iż spółdzielnia, jako jedno z głównych przedsiębiorstw na terenie gminy nie zapomina o mieszkańcach wspiera stowarzyszenia i organizacje społeczne.

OSM Sierpc to jedna z najstarszych spółdzielni mleczarskich w Polsce, produkująca m.in. najpopularniejszy żółty ser na rynku – Ser Królewski.

(11.12.2019 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl, fot. portalspozywczy.pl)


Współpraca