Prognozy dla rynku mleka w Nowej Zelandii

06.12.2016 -

– Według najnowszych szacunków opublikowanych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) produkcja mleka w Nowej Zelandii w 2016 i 2017 roku zmniejszy się – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

Wskazuje, że analitycy USDA przewidują, że w rezultacie spadku pogłowia krów (o 2,1%) i niskich cen skupu mleka, jego produkcja w Nowej Zelandii w 2016 roku zmniejszy się w porównaniu z 2015 rokiem o 1,3% do 21,3 mln t. Warto przy tym zauważyć, że dla producentów mleka w Nowej Zelandii ostatni rok finansowy (od czerwca 2015 roku do maja 2016 roku) był najgorszy od 2003 roku. Przeciętnie szacuje się, że strata na produkcji jednego kilograma suchej masy mleka wyniosła 0,96 USD. Zatem, jeżeli przeciętne gospodarstwo produkowało rocznie 157 tys. t suchej masy mleka, to średnia strata w takim gospodarstwie wyniosła ok. 143 tys. USD.

Jednakże, jak zauważa USDA, w III kw. 2016 roku ceny przetworów mleczarskich na aukcji GDT wzrosły o 33%, a prognozowane przez największą mleczarnię Fonterra ceny skupu mleka na rok finansowy 2017 wzrosły o 22% (r/r). Prawdopodobnie zatem, w sezonie 2016/2017 pozwoli to większości gospodarstw mleczarskich osiągnąć rentowność. Jednak, mimo poprawy sytuacji finansowej oraz wyhamowania dynamiki spadku pogłowia krów (które w relacji rocznej w 2017 roku ma się zmniejszyć o 1%) produkcja mleka w Nowej Zelandii w 2017 roku spadanie o 0,6% do 21,2 mln t.

– Co istotne, mimo spadku produkcji mleka w 2016 roku eksport produktów mleczarskich z Nowej Zelandii zwiększy się o 3,7% (r/r) do 3,3 mln t. Najbardziej dynamicznie wzrośnie eksport mleka w przeznaczeniem dla niemowląt, o 62% do 55 tys. t oraz mleka płynnego, o 55% do 265 tys. t. Sprzedaż zagraniczna serów wzrośnie o 5,5% do 345 tys. t, odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) o 4,6% do 430 tys. t, a masła i tłuszczów mlecznych 4,0% do 570 tys. t. Zmniejszy się natomiast, o 4,7% do 1,3 mln t sprzedaż pełnego mleka w proszku, którego udział eksporcie jest największy – mówi ekspert BGŻ BNP Paribas.

Z kolei w 2017 roku według analityków USDA, eksport produktów mleczarskich z Nowej Zelandii będzie o prawie 1% mniejszy niż w 2016 roku, głównie w wyniku spadku eksportu OMP o 10,5% do 385 tys. t oraz serów o 6,4% do 323 tys. t. Nadal jednak będzie rósł eksport mleka płynnego (o 13%) oraz mleka z przeznaczaniem dla niemowląt (o 9%).

(06.12.2016 za BGŻ BNP Paribas)


Współpraca