XVII Euroforum polskiego Mleczarstwa

W dniach 13-15 maja br. w Hotelu Zamek Gniew odbyło się XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa zorganizowane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny i Polski Komitet Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF. Podczas uroczystej Gali ogłoszono wyniki i wręczono medale laureatom XXXII Krajowej Oceny Przetworów Mlecznych, VI Konkursu Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie oraz przyznanie tytułu „Nauczyciel Mleczarstwa Roku"


XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa otworzył Tadeusz Proczek – Prezes Zarządu KSM, który powitał przybyłych uczestników.
Euroforum podzielone zostało na 5 sesji.

Moderatorem I sesji XVII EPM był prof. Andrzej Babuchowski.
Uczestnicy wysłuchali następujących wykładów: „Wyzwania dla branży mleczarskiej" przedstawiła Dorota Grabarczyk  analityk rynku mleka z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów mleka. Następnie prof. Jarosław Kowalik z Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego przybliżył temat cen mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie.  Kierownik Katedry mleczarskiej z UWM prof. Justyna Żulewska mówiła o innowacyjności polskiego sektora mleczarskiego.
Mariusz Dziwulski z PKO BP opowiedział o sytuacji w przetwórstwie mleka w warunkach zmieniającego się otoczenia. Na koniec I sesji Marcin Tomczyk z firmy Multivac opowiedział o innowacyjnym podejściu do pakowania a Bożena Chmielina z firmy Ekotechnologie o innowacyjnym zagospodarowaniu osadów mleczarskich.

II sesję poprowadził dr hab. Fabian Dajnowiec.
Uczestnicy mogli usłyszeć o znakowaniu produktów – wykład ten przedstawiła Iwona Serocka, która należy do Zespołu Normalizacyjnego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych w KZSM. Następnie dr inż. Ryszard Rafałowski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przedstawił temat kreatywnego przetwarzania produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego.
Karolina Babuchowska z Katedry Polityki Gospodarczej z UWM mówiła o uwarunkowaniach i możliwościach w produkcji mleka w Polsce. Sesję zakończył wykład prof. Katarzyny Przybyłowicz z UWM, w którym poruszyła temat roli mleka i przetworów mlecznych w erze precyzyjnego żywienia.

III sesję EFM poprowadził Andrzej Szczepański – Wiceprezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.
W tej sesji Katarzyna Rodzewicz – Prezes Fundacji Ronalda McDonalda, przedstawiła uczestnikom, czym zajmuje się fundacja, oraz poprosiła o pomoc w działaniu. Następnie wystąpił Jacek Marczak Dyrektor UOKiK w Delegaturze w Bydgoszczy i przedstawił zagadnienia związane z regulacjami oraz działaniami Prezesa UOKiK w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.

IV sesję poprowadził  i wprowadził w tematykę prof. Andrzej Babuchowski. Następnie dr Anna Kalicka z Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego przedstawiła temat funkcjonalnych składników mleka. Sesję zakończył wykład prof. Andrzej Babuchowski, który podsumował działalność Polskiego Komitetu Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF.

Ostatnia V sesja odbyła się trzeciego dnia Euroforum.
Prof. Sylwia Tarczyńska z UWM oraz Marek Dyba Dyrektor Powiatowego Centrum Edukacji Zawodowej przedstawili temat „Krajowych Centów Doskonałości Mleczarstwa" czyli roli w kształceniu kadr i promocji.

Obrady zamknął i podsumował Tadeusz Proczek Prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.

Większość wykładów będzie można obejrzeć w naszej relacji. Zapraszamy. 
 
XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa Wyzwania dla branży mleczarskiej Dorota Grabarczyk PFHBiPM
XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa Ceny mleka i produktów mleczarskich w UE i na świecie prof. Jarosław Kowalik UWM
XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa Co z innowacyjnością polskiego sektora mleczarskiego prof. Justyna Żulewska UWM
XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa Sytuacja w przetwórstwie mleka w warunkach zmieniającego się otoczenia rynkowego Mariusz Dziwulski PKO BP
XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa Znakowanie Iwona Serocka KZSM Zespół Normalizacyjny ds. Mleka i Przetworów Mlecznych
XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa Kreatywne przetwarzanie produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego (hodowla, przetwórstwo) dr inż. Ryszard Rafałowski UWM
XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa Produkcja mleka w polsce uwarunkowania i możliwości rozwoju do roku 2030 dr Karolina Babuchowska UWM
XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa Rola mleka i przetworów mlecznych w erze precyzyjnego żywienia prof. Katarzyn Przybyłowicz UWM
XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa Przedstawienie zagadnień związanych z regulacjmi oraz działaniami Prezesa UOKiK w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi dyrektor Jacek Marczak UOKiK Delegatura w Bydgoszczy
XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa Funkcjonalne składniki mleka dr Anna Kaliszewska IIPM
XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa Krajowe Centra Doskonałości Mleczarstwa rola w kszałceniu kadr i promocji prof. Sylwia Tarczyńska oraz Marek Dyba
XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa podsumowanie i zakończenie Euroforum Tadeusz Proczek Prezes KSM
pro. Andrzej Babuchowski Prezes IIPM i Tadeusz Proczek Prezes KSM
Uczestnicy XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa
Dorota Grabarczyk Analityk rynku mleka PFHBiPM
Prof. Jarosław Kowalik UWM
prof. Justyna Żulewska UWM
Marcin Tomczyk Multivac
Bożena Chmielina Ekotechnologie

Współpraca