XXV Seminarium Postęp techniczny w przetwórstwie mleka TECHMILK
Ze względu na duże zainteresowanie filmami z konferencji Techmilk przywracamy ja na pierwszą stronę. Redakcja Polski Rolnej
W dniach 21-23 lutego 2024 r., w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach odbyło się XXV Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka – TECHMILK 2024”. Seminarium zorganizowała Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej I Biotechnologii Żywności Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytety Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Partnerem Seminarium była firma Tetra Pak, a współorganizatorami 44 firmy współpracujące z branżą mleczarską.
Firmy współpracujące to: ABB Sp. z o.o., Agencja Inwestycyjna FB-Mont A.Fułek, P.P.H.U. A-LIMA- BIS Sp. z.o.o., Ater Logic Prusinowski Tomporowski Sp.J., ATM Group Sp. zo.o. Sp.k., Bell Flavors & Fragrances GMBH, BIG-POL Sp.z o.o., .Kołakowski Sp.z o.o., BlueGen Sp. z o.o., Chr. Hansen Poland Sp. z o.o., Credit Agricole Bank Polska S.A., Danfoss Poland Sp. z o.o., Diversey Polska Sp. z o.o., Ecolab Sp. z o.o., ElopakS.A., Filter Sp. z o.o., Foss Polska Sp. z o.o., Grundfos Pompy Sp. z o.o., Hynfa P.S.A., IMCD Polska Sp. z o.o., ITW Novadan Sp. z o.o., J.S. Cooling Jakub Sykuła, Kersia Polska Sp. z o.o., Loos Centrum Sp. z o.o., MPSystem Sp. z o.o., PePe Sp. z o.o., Noack Polen Sp. z o.o., Peak Packing Poland Sp. z o.o., P.P.U.H. Rogowski s.c. B. Cholewicka i K.Łukasik, Prime Label Investment Company S.A., ProMinent Dozotechnika Sp. z o.o., Pro-Wam Sp. z o.o., Radex Zbigniew i Tomasz Nagay Sp. z o.o., Rittal Sp. z o.o., Sealed Air Polska Sp. z o.o., SIG Combiblock Sp. z o.o., Tapflo Sp. z o.o., Tetra Pak Group, Tewes-Bis Sp. z o.o., Trepko Sp.A., Ulma Packing Polska Sp. z o.o., Vimax Małgorzata Rogiewicz, Weber Polska Sp. z o.o. oraz Zentis Polska Sp. z o.o.
Seminarium otworzył i powitał gości przewodniczący dr hab. inż. Fabian Dajnowiec. Następnie głos zabrali: Prorektor ds. Nauki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – prof. dr hab. Jerzy Jaroszewski i Dziekan Wydziału Nauki o Żywności – prof. dr hab. Małgorzata Darewicz.
Następnie głos zabrał Waldemar Broś opowiadając o sytuacji na rynku mleka.
Drugi dzień Seminarium otworzył Janusz Kroll z firmy A-Lima-Bis Sp. z o.o., który opowiedział o ich pasji i zamiłowaniu do mleka.
Uczestnicy dowiedzieli się także o „Dotacjach w praktyce” od Wiesława Wasileskiego z firmy Big-Pol Fundusze Pomocowe.
Na koniec Seminarium Łukasz Spisak rozmawiał z ekonomistą z Banku Credit Agricole dr. Jakubem Olipra o prognozach oraz makro i mikroekonomicznych modelach rozwoju branży mleczarskiej w najbliższych latach. Jakub Olipra przedstawił nam prognozę na najbliższe kwartały - najprawdopodobniej będziemy mieć taką tendencję, iż tłuszcz mleczny będzie taniał. A w drugiej połowie roku przewiduje, że ceny będą rosnąć.
Redaktor Łukasz Spisak poprowadził również Debatę o Automatyzacji i robotyzacji czy w branży mleczarskiej jest to wyzwanie czy niezbędny wymóg. W debacie wzięli udział : Zbigniew Groszyk Wiceprezes Zarządu Mlekpol w Grajewie, Marcin Witulski Prezes Polmlek Lidzbark Warmiński, Andrzej Minarczuk Prezes Zarządu OSM Kosów Lacki oraz Michał Furmański ekspert od robotyki z firmy ABB Sp. z o.o.
Na Seminarium swoje prezentacje przedstawiły rówież firmy współpracujące z branżą mleczarską:
-Tetra Pak, Tomasz Janczarek mówił o innowacyjnych rozwiązaniach w zakreie produktów i opakowań dla sektora mleczarskiego, oraz jak producenci mogą odpowiedzieć na aktualne trendy konsumenckie i wyzwania środowiskowe.
-Hynfra, Tomoho Umeda mówił o wodorze jako katalizatorze zrównoważonego rozwoju w energochłonnym przetwórstwie spożywczym
-Loos Centrum, Dominik Włodarczyk oraz Krzysztof Kozakowski odpowiadali na pytanie: kotłownia gazowa czy elektryczna a może modernizacja ? Jakie rozwiązania będą najlepsze dla sektora mleczarskiego.
-SIG Combiblock, Daniel Rekowski przedstawił temat kosztów obsługi aseptycznych linii nalewających.
-NOACK, Jędrzej Staniszkis mówił o wpływie kwasów Omega-3 na redukcję emisji metanu oraz właściwościach zdrowotnych produktów mleczarskich.
-ProMinent, Jacek Kowalski przybliżył temat bezpiecznego dozowania substancji chemicznych z kontenerów IBC 1000l.
-Diversey, Jacek Krajewski oraz Adam Sobólski (Solenis) wprowadzili uczestników w temat oczyszczalni biologicznych, wody lodowej oraz wdrożeń Diversey w 2023 r.
-Ulma, prof. UWM Jarosław Kowalik wraz z Rafałem Bielaszka zapoznali uczestników z informacjami na temat wpływu pakowania na jakość twarogu.
-Danfoss, Mikołaj Klenkiewicz oraz Leon Tykhomirov mówili o korzyściach wynikających z zastosowania nowoczesnych technologii Danfoss w chłodnictwie przemysłowym.
-Weber, Przemysław Leszczyński opowiedział o zbiornikach i instalacjach z tworzyw termoplastycznych w przemyśle mleczarskim.
-Vimax, Wojciech Marach przybliżył uczestnikom temat potrzeb pokolenia Z.
-BlueGen, Łukasz Jusiński mówił o zaawansowanych rozwiązaniach przy oczyszczaniu ścieków.
-Zentis, Karolina Sulej przybliżyła temat żywności barwiącej.
-PRO-WAM, Magdalena Wirkus opowiedziała o łańcuchu dostaw bez zafałszowań.
-FoodFakty, Janusz Olejnik mówił o zafałszowaniach produktów mleczarskich.
-Sealed Air, Maciej Gierszewski opowiedział o automatyzacji i poprawie wydajności pakowania serów.
-Trepko, Paweł Łagoda przybliżył temat transformacji pakowana zbiorczego w przemyśle mleczarskim.
-Ecolab, Monika Dobrowolska opowiedziała o NODSAN EAS - możliwości optymalizacji procesów mycia i dezynfekcji
-Bell Flavors&Fragrances wygłosiła prezentację o tytule "Get in touch with taste".
-ATM Group, Marek Kozak mówił jak pakować szybciej i efektowniej.
-Grundfos, Witold Prusiński opowiedział o rozwiązaniach Grundfos w celu optymalizacji kosztów.
Seminarium podsumował jego przewodniczący dr hab. inż. Fabian Dajnowiec. W Seminarium wzięło udział 350 osób w tym: 166 osób z 65 zakładów mleczarskich, 153 osoby z 44 firm współorganizatorów, oraz wielu gości. Uczestnicy wysłuchali 29 wystąpień.-Tetra Pak, Tomasz Janczarek mówił o innowacyjnych rozwiązaniach w zakreie produktów i opakowań dla sektora mleczarskiego, oraz jak producenci mogą odpowiedzieć na aktualne trendy konsumenckie i wyzwania środowiskowe.
-Hynfra, Tomoho Umeda mówił o wodorze jako katalizatorze zrównoważonego rozwoju w energochłonnym przetwórstwie spożywczym
-Loos Centrum, Dominik Włodarczyk oraz Krzysztof Kozakowski odpowiadali na pytanie: kotłownia gazowa czy elektryczna a może modernizacja ? Jakie rozwiązania będą najlepsze dla sektora mleczarskiego.
-SIG Combiblock, Daniel Rekowski przedstawił temat kosztów obsługi aseptycznych linii nalewających.
-NOACK, Jędrzej Staniszkis mówił o wpływie kwasów Omega-3 na redukcję emisji metanu oraz właściwościach zdrowotnych produktów mleczarskich.
-ProMinent, Jacek Kowalski przybliżył temat bezpiecznego dozowania substancji chemicznych z kontenerów IBC 1000l.
-Diversey, Jacek Krajewski oraz Adam Sobólski (Solenis) wprowadzili uczestników w temat oczyszczalni biologicznych, wody lodowej oraz wdrożeń Diversey w 2023 r.
-Ulma, prof. UWM Jarosław Kowalik wraz z Rafałem Bielaszka zapoznali uczestników z informacjami na temat wpływu pakowania na jakość twarogu.
-Danfoss, Mikołaj Klenkiewicz oraz Leon Tykhomirov mówili o korzyściach wynikających z zastosowania nowoczesnych technologii Danfoss w chłodnictwie przemysłowym.
-Weber, Przemysław Leszczyński opowiedział o zbiornikach i instalacjach z tworzyw termoplastycznych w przemyśle mleczarskim.
-Vimax, Wojciech Marach przybliżył uczestnikom temat potrzeb pokolenia Z.
-BlueGen, Łukasz Jusiński mówił o zaawansowanych rozwiązaniach przy oczyszczaniu ścieków.
-Zentis, Karolina Sulej przybliżyła temat żywności barwiącej.
-PRO-WAM, Magdalena Wirkus opowiedziała o łańcuchu dostaw bez zafałszowań.
-FoodFakty, Janusz Olejnik mówił o zafałszowaniach produktów mleczarskich.
-Sealed Air, Maciej Gierszewski opowiedział o automatyzacji i poprawie wydajności pakowania serów.
-Trepko, Paweł Łagoda przybliżył temat transformacji pakowana zbiorczego w przemyśle mleczarskim.
-Ecolab, Monika Dobrowolska opowiedziała o NODSAN EAS - możliwości optymalizacji procesów mycia i dezynfekcji
-Bell Flavors&Fragrances wygłosiła prezentację o tytule "Get in touch with taste".
-ATM Group, Marek Kozak mówił jak pakować szybciej i efektowniej.
-Grundfos, Witold Prusiński opowiedział o rozwiązaniach Grundfos w celu optymalizacji kosztów.