XXV Seminarium Postęp techniczny w przetwórstwie mleka TECHMILK

Ze względu na duże zainteresowanie filmami z konferencji Techmilk przywracamy ja na pierwszą stronę. Redakcja Polski Rolnej


W dniach 21-23 lutego 2024 r., w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach odbyło się XXV Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka – TECHMILK 2024”. Seminarium zorganizowała Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej I Biotechnologii Żywności Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytety Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Partnerem Seminarium była firma Tetra Pak, a współorganizatorami 44 firmy współpracujące z branżą mleczarską.
Firmy współpracujące to: ABB Sp. z o.o., Agencja Inwestycyjna FB-Mont A.Fułek, P.P.H.U. A-LIMA- BIS Sp. z.o.o., Ater Logic Prusinowski Tomporowski Sp.J., ATM Group Sp. zo.o. Sp.k., Bell Flavors & Fragrances GMBH, BIG-POL Sp.z o.o., .Kołakowski Sp.z o.o., BlueGen Sp. z o.o., Chr. Hansen Poland Sp. z o.o., Credit Agricole Bank Polska S.A., Danfoss Poland Sp. z o.o., Diversey Polska Sp. z o.o., Ecolab Sp. z o.o., ElopakS.A., Filter Sp. z o.o., Foss Polska Sp. z o.o., Grundfos Pompy Sp. z o.o., Hynfa P.S.A., IMCD Polska Sp. z o.o., ITW Novadan Sp. z o.o., J.S. Cooling Jakub Sykuła, Kersia  Polska Sp. z o.o., Loos Centrum Sp. z o.o., MPSystem Sp. z o.o., PePe Sp. z o.o., Noack Polen Sp. z o.o., Peak Packing Poland Sp. z o.o., P.P.U.H. Rogowski s.c. B. Cholewicka i K.Łukasik, Prime Label Investment Company S.A., ProMinent Dozotechnika Sp. z o.o., Pro-Wam Sp. z o.o., Radex Zbigniew i Tomasz Nagay Sp. z o.o., Rittal Sp. z o.o., Sealed Air Polska Sp. z o.o., SIG Combiblock Sp. z o.o., Tapflo Sp. z o.o., Tetra Pak Group, Tewes-Bis Sp. z o.o., Trepko Sp.A., Ulma Packing Polska Sp. z o.o., Vimax Małgorzata Rogiewicz, Weber Polska Sp. z o.o. oraz Zentis Polska Sp. z o.o.    
 
Seminarium otworzył i powitał gości przewodniczący dr hab. inż. Fabian Dajnowiec. Następnie głos zabrali: Prorektor ds. Nauki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – prof. dr hab. Jerzy Jaroszewski i Dziekan Wydziału Nauki o Żywności – prof. dr hab. Małgorzata Darewicz.
Następnie głos zabrał Waldemar Broś opowiadając o sytuacji na rynku mleka.
Drugi dzień Seminarium otworzył Janusz Kroll z firmy A-Lima-Bis Sp. z o.o., który opowiedział o ich pasji i zamiłowaniu do mleka.
Uczestnicy dowiedzieli się także o „Dotacjach w praktyce” od Wiesława Wasileskiego z firmy Big-Pol Fundusze Pomocowe.
Na koniec Seminarium Łukasz Spisak rozmawiał z ekonomistą z Banku Credit Agricole dr. Jakubem Olipra o prognozach oraz makro i mikroekonomicznych modelach rozwoju branży mleczarskiej w najbliższych latach. Jakub Olipra przedstawił nam prognozę na najbliższe kwartały - najprawdopodobniej będziemy mieć taką tendencję, iż tłuszcz mleczny będzie taniał. A w drugiej połowie roku przewiduje, że ceny będą rosnąć.
Redaktor Łukasz Spisak poprowadził również Debatę o Automatyzacji i robotyzacji  czy w branży mleczarskiej jest to wyzwanie czy niezbędny wymóg. W debacie wzięli udział : Zbigniew Groszyk Wiceprezes Zarządu Mlekpol w Grajewie, Marcin Witulski Prezes Polmlek Lidzbark Warmiński, Andrzej Minarczuk Prezes Zarządu OSM Kosów Lacki oraz Michał Furmański ekspert od robotyki z firmy ABB Sp. z o.o.
 
Na Seminarium swoje prezentacje przedstawiły rówież firmy współpracujące z branżą mleczarską:
-Tetra Pak, Tomasz Janczarek mówił o innowacyjnych rozwiązaniach w zakreie produktów i opakowań dla sektora mleczarskiego, oraz jak  producenci mogą odpowiedzieć na aktualne trendy konsumenckie i wyzwania środowiskowe.
-Hynfra, Tomoho Umeda mówił o wodorze jako katalizatorze zrównoważonego rozwoju w energochłonnym przetwórstwie spożywczym
-Loos Centrum, Dominik Włodarczyk oraz Krzysztof Kozakowski odpowiadali na pytanie: kotłownia gazowa czy elektryczna a może modernizacja ? Jakie rozwiązania będą najlepsze dla sektora mleczarskiego.
-SIG Combiblock, Daniel Rekowski przedstawił temat kosztów obsługi aseptycznych linii nalewających.
-NOACK, Jędrzej Staniszkis mówił o wpływie kwasów Omega-3 na redukcję emisji metanu oraz właściwościach zdrowotnych produktów mleczarskich.
-ProMinent, Jacek Kowalski przybliżył temat bezpiecznego dozowania substancji chemicznych  z kontenerów IBC 1000l.
-Diversey, Jacek Krajewski oraz Adam Sobólski (Solenis) wprowadzili uczestników w temat oczyszczalni biologicznych, wody lodowej oraz wdrożeń Diversey w 2023 r.
-Ulma, prof. UWM Jarosław Kowalik wraz z Rafałem Bielaszka zapoznali uczestników z informacjami na temat wpływu  pakowania na jakość twarogu.
-Danfoss, Mikołaj Klenkiewicz oraz Leon Tykhomirov mówili o korzyściach wynikających z zastosowania nowoczesnych technologii Danfoss w chłodnictwie przemysłowym.
-Weber, Przemysław Leszczyński opowiedział o zbiornikach i instalacjach z tworzyw termoplastycznych w przemyśle mleczarskim.
-Vimax, Wojciech Marach przybliżył uczestnikom temat potrzeb pokolenia Z.
-BlueGen, Łukasz Jusiński mówił o zaawansowanych rozwiązaniach przy oczyszczaniu ścieków.
-Zentis, Karolina Sulej przybliżyła temat żywności barwiącej.
-PRO-WAM, Magdalena Wirkus opowiedziała o łańcuchu dostaw bez zafałszowań.
-FoodFakty, Janusz Olejnik mówił o zafałszowaniach produktów mleczarskich. 
-Sealed Air, Maciej Gierszewski opowiedział o automatyzacji i poprawie wydajności pakowania serów.
-Trepko, Paweł Łagoda przybliżył temat transformacji pakowana zbiorczego w przemyśle mleczarskim.
-Ecolab, Monika Dobrowolska opowiedziała o NODSAN EAS - możliwości optymalizacji procesów mycia i dezynfekcji 
-Bell Flavors&Fragrances wygłosiła prezentację o tytule "Get in touch with taste".
-ATM Group, Marek Kozak mówił jak pakować szybciej i efektowniej.
-Grundfos, Witold Prusiński opowiedział o rozwiązaniach Grundfos w celu optymalizacji kosztów.
 
Seminarium podsumował jego przewodniczący dr hab. inż. Fabian Dajnowiec. W Seminarium wzięło udział 350 osób w tym: 166 osób z 65 zakładów mleczarskich, 153 osoby z 44 firm współorganizatorów, oraz wielu gości. Uczestnicy wysłuchali 29 wystąpień.




 
Techmilk 2024 Otwarcie Seminarium Prof Jerzy Jaroszewski
Techmilk 2024 Otwarcie Seminarium Prof Małgorzata Darewicz
Techmilk 2024 Sytuacja na rynku mleka Waldemar Broś Prezes Zarządu KZSM zw.Rew.
Techmilk 2024 Z pasji do technologii z zamiłowania do mleka ALMA BIS
Techmilk 2024 Dotacje w praktyce okres przejściowy Big Pol Fundusze Pomocowe
Techmilk 2024 Łukasz Spisak rozmawia z dr Jakubem Olipra
Techmilk 2024 Debata Automatyzacja robotyzacja branży mleczarskiej
W filmowym skrócie
Tetra Pak - Innowacyjne rozwiązania w zakresie produktów i opakowań dla sektora mleczarskiego - jak producenci mogą odpowiedzieć na trendy konsumenckie i wyzwania środowiskowe
Hynfra - Wodór jako katalizator zrównoważonego rozwoju w energochłonnym przetwórstwie spożywczym
Loos Centrum - Kotłownia gazowa czy elektryczna a może modernizacja? Rozwiązania Bosh Loos
SIG Combiblock - Niższe kosty obsługi aseptycznych linii nalewających wraz z SIG. Optymalizacja procesów oraz przewidywanie kondycji linii
NOACK - EasyLin - wpływ kwasów Omega-3 na redukcję emisji metanu oraz właściwości zdrowotne produktów mleczarskich
ProMinent - Bezpieczne dozowanie substancji chemicznych z kontenerów IBC 1000l
Diversey - Oczyszczalnia biologiczna a zmiany sezonowe - o czym nie warto zapominać, aby nie generować ukrytych kosztów. Woda lodowa - stan systemu , jakość wody a ukryte koszty. Wdrożenia Diversey w 2023 r.
Ulma Wpływ medody pakowania na jakość twarogu
Danfoss - NAmacalne korzyści z zastosowania nowoczesnych technologii Danfos w chłodnictwie przemysłowym na przykładzie przemysłu mleczarskiego
Weber - Zbiorniki i instalacje z tworzyw termoplastycznych w przemyśle mleczarskim - przykłady realizacji
J.S.Cooling Odzysk ciepła oraz amoniakalne pompy ciepła w przemyśle mleczarskim
Radex - kompleksowe rozwiązania dla rynku mleczarskiego
Ater Logic - Innowacyjne zarządzanie energią jako główny filar przewagi konkurencyjnej w przetwórstwie mleka
Vimax- Klasyczne standardy czy nowatorskie koncepty? Potrzeby pokolenia Z
BlueGen - Zaawansowane rozwiązania dla mleczarstwa - oczyszczanie ścieków
Zentis - Żywność barwiąca - nowa jakość barwienia
PRO-WAM - Transparentność w mlecznym łańcuchu dostaw : odbiór i dostawa bez zafałszowań
Ecolab - NODSAN EAS - możliwości optymalizacji procesów mycia i dezynfekcji
Bell Flavors&Fragrances - "Get in touch with taste"
ATM Group - Pakować szybciej i efektowniej
Grundfos - Optymalizacja kosztów - gotowe rozwiązania Grundfos
Podsumowanie Seminarium
XXV Seminarium Postęp techniczny w przetwórstwie mleka TECHMILK
dr hab. inż. Fabian Dajnowiec
XXV Seminarium Postęp techniczny w przetwórstwie mleka TECHMILK
Prorektor ds. Nauki prof. dr hab. Jerzy Jaroszewski
Dziekan Wydziału Nauki o Żywności – prof. dr hab. Małgorzata Darewicz.
Prezes Zarządu KZSM ze. Rew. Waldemar Broś
Wiesław Wasileski z firmy Big-Pol Fundusze Pomocowe
Łukasz Spisak rozmawia z dr Jakubem Olipra ekonomistą Banku Credit Agricole
Debata "Automatyzacja robotyzacja branży mleczarskiej, wyzwanie czy niezbędny wymóg?"
Debata "Automatyzacja robotyzacja branży mleczarskiej, wyzwanie czy niezbędny wymóg?"

Współpraca