XXXIII Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych, oraz „Produkt Mleczny roku 2025"

W dniach 14 maja 2025 roku w Żninie odbyła się wyjątkowa, bo jubileuszowa, XXXIII Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych. Podczas Gali wręczono również nagrodę „Produkt Mleczny Roku 2025" oraz „Nauczyciel Mleczarstwa Roku".


Wydarzenie to miało szczególne znaczenie – świętowano bowiem 100-lecie krajowych ocen przetworów mlecznych, które od 1925 roku stanowią istotny element promocji i rozwoju jakości produktów mleczarskich w Polsce. Patronem tegorocznej edycji był wybitny znawca branży, profesor dr hab. inż. Stefan Ziajka.
Podczas uroczystości zaprezentowano najlepsze produkty mleczne w kilku kategoriach. W grupie mleka spożywczego wyróżniono mleko UHT MU! 3,2% tłuszczu produkowane przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską WART MILK w Sieradzu.

W kategorii serów podpuszczkowych doceniono dwie spółdzielnie: OSM w Łowiczu za ser salami w plastrach oraz Ciechanowską Spółdzielnię Mleczarską (Oddział w Ozorkowie) za ser Grillos.
Wśród twarogów i twarożków nagrodzono produkty aż pięciu spółdzielni, w tym, m.in. twaróg z Grodziska Wędzony od OSM w Grodzisku Mazowieckim oraz twaróg półtłusty w różnych wariantach od Ciechanowskiej Spółdzielni Mleczarskiej, SM Września i OSM Koło. Serek wiejski – klasyczny i lekki – przyniósł kolejne wyróżnienia OSM w Łowiczu.
W grupie mleka fermentowanego na szczególne uznanie zasłużyły: kefir bez laktozy z Grodziska, wysokobiałkowe maślanki naturalna i waniliowa z Łowicza oraz maślanka wrzesińska.

Zwieńczeniem wydarzenia było przyznanie prestiżowego tytułu „Produkt Mleczny Roku 2025”. W tym roku statuetkę otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za serię jogurtów z serkiem mascarpone w oryginalnych smakach: dubajska czekolada, gruszka z karmelem, jagoda-poziomka-borówka oraz malina-żurawina.

Jubileuszowa edycja potwierdziła, że polska branża mleczarska nie tylko pielęgnuje tradycję, ale także z powodzeniem odpowiada na oczekiwania współczesnych konsumentów, oferując produkty wysokiej jakości, nowoczesne i innowacyjne.
 

Współpraca