Aksamitny krem z dyni

Składniki:

1 kg dyni hokkaido




  • 2-3 cm imbiru świeżego

  • 250 ml mleka

  • ok. 750 ml bulionu warzywnego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 bloczek sera kremowego Hochland z ziołami

  • sól, pieprz do smaku

  • zioła np. szałwia

Dynię obrać, wydrążyć pestki, miąższ pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, dodać dynię, chwilę podsmażać, zalać mlekiem i szklanką bulionu, gotować do miękkości. Dodać pokrojony ser kremowy Hochland z Ziołami i starty imbir, gotować, aż się rozpuści, zupę zmiksować, rozcieńczyć wedle uznania bulionem, doprawić solą i pieprzem, podawać posypaną ziołami, np. szałwią.

Smacznego!

 


Współpraca