Bożonarodzeniowy keks z serem Lazur

Czas przygotowania: 30 minut



Ilość porcji: 8



Składniki:


  • 50 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty

  • 350 g mąki pszennej tortowej

  • 25 g łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4 jajka

  • 180 g masła

  • 100 g cukru

  • 100 g śmietany 18%

  • 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, figi, morele, owoce kandyzowane)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli



Sposób przygotowania:

1. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i ponownie utrzeć.

2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Dodać do ciasta i wymieszać. Dodać śmietanę.

3. Bakalie zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Odcedzić i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Większe owoce (np. morele i figi) pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w łyżce mąki (zapobiegnie to opadaniu bakalii) i delikatnie wmieszać do ciasta.

4. Ser pleśniowy Lazur Srebrzysty pokroić w drobną kostkę i również ostrożnie wmieszać do masy.

5. Ciasto przełożyć do formy keksowej (30 x 12 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec ok. 55 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na chwilę w piekarniku.

6. Keks ozdobić polewą pomarańczową i skórką pomarańczową. Odczekać do stężenia polewy.

Polewa pomarańczowa

Składniki:

  • 300 g cukru pudru
  • 50 ml soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Podgrzać sok z pomarańczy i rozpuścić w nim cukier puder. Odczekać do uzyskania pożądanej konsystencji (delikatnego zgęstnienia polewy).

Warto spróbować:

1. Bakalie polecamy namoczyć w alkoholu, nabiorą wtedy wyrazistego charakteru.

2. Dla wzbogacenia smaku do ciasta można dodać pół kieliszka rumu lub whisky.

 


Współpraca