Bożonarodzeniowy keks z serem Lazur
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 8
Składniki:
- 50 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 25 g łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 180 g masła
- 100 g cukru
- 100 g śmietany 18%
- 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, figi, morele, owoce kandyzowane)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i ponownie utrzeć.
2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Dodać do ciasta i wymieszać. Dodać śmietanę.
3. Bakalie zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Odcedzić i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Większe owoce (np. morele i figi) pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w łyżce mąki (zapobiegnie to opadaniu bakalii) i delikatnie wmieszać do ciasta.
4. Ser pleśniowy Lazur Srebrzysty pokroić w drobną kostkę i również ostrożnie wmieszać do masy.
5. Ciasto przełożyć do formy keksowej (30 x 12 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec ok. 55 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na chwilę w piekarniku.
6. Keks ozdobić polewą pomarańczową i skórką pomarańczową. Odczekać do stężenia polewy.
Polewa pomarańczowa
Składniki:
- 300 g cukru pudru
- 50 ml soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
Sposób przygotowania:
Podgrzać sok z pomarańczy i rozpuścić w nim cukier puder. Odczekać do uzyskania pożądanej konsystencji (delikatnego zgęstnienia polewy).
Warto spróbować:
1. Bakalie polecamy namoczyć w alkoholu, nabiorą wtedy wyrazistego charakteru.
2. Dla wzbogacenia smaku do ciasta można dodać pół kieliszka rumu lub whisky.