Burger z podwójnym serem

Czas przygotowania: 25 minut



Porcje: 4



 



 



Składniki:


  • 500 g mielonej wołowiny

  • 4 bułki do hamburgerów

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 małe jajko

  • 1 łyżeczka papryki w proszku

  • sól

  • pieprz



Dodatki:

  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g sera cheddar
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek świeży lub konserwowy
  • kilka liści sałaty

Sos:

  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

1. Mięso wymieszać z bardzo drobno pokrojoną cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem i przyprawami. Uformować 4 płaskie kotlety. Smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony.

2. Ser pleśniowy i ser żółty oraz warzywa pokroić w plastry.

3. Bułki do burgerów przekroić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 140°C na 1 minutę.

4. Na ciepły spód bułki położyć plaster sera żółtego, sałatę, mięso, plaster sera pleśniowego, pomidor, cebulę, ogórek. Polać sosem śmietanowo-pomidorowym i przykryć drugą częścią bułki.


Współpraca