Burger z podwójnym serem
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 4 bułki do hamburgerów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sól
- pieprz
Dodatki:
- 100 g sera pleśniowego
- 100 g sera cheddar
- 1 dojrzały pomidor
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek świeży lub konserwowy
- kilka liści sałaty
Sos:
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
1. Mięso wymieszać z bardzo drobno pokrojoną cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem i przyprawami. Uformować 4 płaskie kotlety. Smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony.
2. Ser pleśniowy i ser żółty oraz warzywa pokroić w plastry.
3. Bułki do burgerów przekroić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 140°C na 1 minutę.
4. Na ciepły spód bułki położyć plaster sera żółtego, sałatę, mięso, plaster sera pleśniowego, pomidor, cebulę, ogórek. Polać sosem śmietanowo-pomidorowym i przykryć drugą częścią bułki.