Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (31.01.2016)

10.02.2016 -
W dniach od 25 do 31 stycznia 2016 roku odnotowano spadek cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena zagęszczonego mleka oraz śmietany i śmietanki wzrosła.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
- cena – 12,72 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,7%;
Ceny mleka w proszku:
- cena – 7,55 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%;
Ceny zagęszczonego mleka:
- cena – 5,66 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,2%;
Ceny serwatki w proszku:
- cena – 2,32 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 5,1%;
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
- cena – 1,70 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%;
Ceny mleka spożywczego UHT:
- cena – 1,76 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2%;
Ceny jogurtu naturalnego:
- cena – 3,78 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,9%;
Ceny kefiru:
- cena – 2,61 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%;
Cena śmietany i śmietanki:
- cena – 5,68 zł/kg,
- zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%.
(10.02.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)