Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (31.01.2016)

10.02.2016 -

W dniach od 25 do 31 stycznia 2016 roku odnotowano spadek cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena zagęszczonego mleka oraz śmietany i śmietanki wzrosła.

Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:

  • cena – 12,72 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,7%;

Ceny mleka w proszku:

  • cena – 7,55 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%;

Ceny zagęszczonego mleka:

  • cena – 5,66 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,2%;

Ceny serwatki w proszku:

  • cena – 2,32 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 5,1%;

Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:

  • cena – 1,70 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%;

Ceny mleka spożywczego UHT:

  • cena – 1,76 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2%;

Ceny jogurtu naturalnego:

  • cena – 3,78 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,9%;

Ceny kefiru:

  • cena – 2,61 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%;

Cena śmietany i śmietanki:

  • cena – 5,68 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%.

(10.02.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)


Współpraca